Prof. Jacek Sobocki o żywieniu pozajelitowym

2024-05-06, 21:35

Prof. Jacek Sobocki o żywieniu pozajelitowym
Żywienie pozajelitowe podawane jest bezpośrednio do krwi u pacjentów. Foto: felipe caparros / shutterstock.com

- Żywienie pozajelitowe jest w przypadku wielu chorób jedyną możliwością dostarczenia pacjentowi substancji odżywczych. - Są pacjenci, którzy mogą żyć tylko dzięki żywieniu pozajelitowemu i to żyć bardzo dobrze. Mamy pacjentów żywionych pozajelitowo do wielu dekad, mamy pacjentki, matki tak żywione, które rodzą dzieci - mówił w Polskim Radiu 24 prof. Jacek Sobocki, chirurg, kierownik Kliniki Chirurgii Ogólnej i Żywienia Klinicznego Szpitala im. prof. Witolda Orłowskiego w Warszawie.

Żywienie pozajelitowe polega na dożylnym podawaniu substancji odżywczych o ściśle określonym składzie u tych chorych, u których żywienie drogą przewodu pokarmowego, takie jak żywienie doustne, dożołądkowe lub dojelitowe jest niemożliwe

- Utożsamiamy jedzenie, jako akt, w którym pokarm mija linię zębów, jako moment, w którym go połykamy. A dopiero potem dzieje się cały szereg rzeczy, które nie wszyscy sobie uświadamiamy, pokarm jest trawiony i wchłaniany. Właściwe odżywanie to jest moment, w którym jedzenie trafia do komórek, bo to, co w nas żyje, to komórki - mówił prof. Jacek Sobocki.

Posłuchaj

Prof. Jacek Sobocki o żywieniu pozajelitowym (Samo zdrowie) 26:35
+
Dodaj do playlisty
Czytaj także:

Więcej w nagraniu. 

* * *

Audycja: Samo zdrowie

Prowadzący: Małgorzata Telmińska

Gość: prof. Jacek Sobocki, chirurg, kierownik Kliniki Chirurgii Ogólnej i Żywienia Klinicznego Szpitala im. prof. Witolda Orłowskiego w Warszawie

Data emisji: 06.05.2024

Godzina emisji: 19.33

PR24/ka

Polecane

Wróć do strony głównej