X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
more_horiz

Mięso z probówki - stworzymy hamburgera doskonałego?

Istnieje prawdopodobieństwo, że mięso z probówki w przyszłości może zastąpić na naszych talerzach tradycyjne kotlety.
Syntetyczna żywność może być odpowiedzią na problem głodu i zmniejszających się zasobów jedzenia
Syntetyczna żywność może być odpowiedzią na problem głodu i zmniejszających się zasobów jedzeniaFoto: Glow Images/East News
O Audycji
Tytuł Mięso z probówki - stworzymy hamburgera doskonałego?
Prowadzący Kuniszewicz Patryk
Opis

Istnieje prawdopodobieństwo, że mięso z probówki w przyszłości może zastąpić na naszych talerzach tradycyjne kotlety. Jak przekonywała dr Iwona Grabowska, w warunkach labolatoryjnych da się "wyprodukować" smaczne i przede wszystkim zdrowe jedzenie, ale zanim do tego dojdzie, przed naukowcami jeszcze sporo pracy.

- Aby uzyskać prawdziwe mięso z probówki potrzebne są komórki macierzyste. Wystarczy więc pobrać fragment mięśni od krowy, albo innego zwierzęcia. – tłumaczyła ekspertka. – Jednak to, co uzyskamy w labolatorium, będzie prawdziwe, żywe, ale pozbawione niektórych elementów, m.in. tłuszczu, krwi. Ludzie, którzy testowali takie mięso mówili, że jest… po prostu suche.

Ekspertka tłumaczyła w Czwórce szczegóły procesu takiej labolatoryjnej produkcji mięsa, a także zdradziła, dlaczego musi ono być sztucznie barwione. Tłumaczyła także, jakie konsekwencje dla ludzi na całym świecie może mieć stworzenie takiego jadalnego, prawdziwego mięsa.

kd/mg

Goście Iwona Grabowska (Wydział Biologii Uniwersytetu Warszawskiego)
Playlista
Tagi

Playlista
  • LUNCHMONEY LEWIS - Whip It (feat. Chloe Angelides)
  • XXANAXX - Sunglasses
  • Tieks - Sunshine (ft Dan Harkna)
  • We Are Scientists, - Rules Don't Stop
  • PITBULL - Fun (ft. Chris Brown)
  • GIRL & NERVOUS GUY - Puncak Jaya
  • TOBTOK - Shelter feat. Alex Mills
  • Ella Eyre, - Together
  • PIED PIPER - Get Away (feat. Konflict, K Warren & Nana - Sticky Radio Mix)
  • W.E.N.A. - Tylko Jeden
  • Tuxedo - The Right Time
  • Culture Shock - City Lights (feat. Bryan Christopher)