Jak jeść i chudnąć? Dieta, której nawet nie poczujesz

Ostatnia aktualizacja: 31.03.2017 16:47
Dieta-cud nie istnieje. Każdy, kto dzięki niejedzeniu próbował zrzucić zbędne kilogramy, z pewnością poznał już tę regułę. - Ważne, żeby zmienić sposób myślenia i być dla siebie dobrym - tłumaczyli Karo Karolina i Maciej Szaciłło, autorzy książki "Jem (to co) kocham i chudnę". 
Audio
  • Dieta, której nawet nie poczujemy. O tym, co jeść, a czego unikać mówią Maciej i Karolina Szaciłło (Dajesz radę/Czwórka)
Maciej i Karolina Szaciłło wraz z Martą Hoppe w studiu Czwórki
Maciej i Karolina Szaciłło wraz z Martą Hoppe w studiu CzwórkiFoto: Czwórka

warzywa wegetarianizm kobieta 1200.jpg
Paleo kontra witariańska - czy istnieją zdrowe diety?

Karolina Szaciłło przez lata zmagała się ze zbędnymi kilogramami - stosowała diety cud i głodówki, uczęszczała na intensywne treningi. Waga spadała, ale później wracała i przez 10 lat Karolina przytyła ponad 27 kilogramów. Po poznaniu Macieja Szaciłło, eksperta od zdrowego odżywiania, zaczęła pracować nie tylko nad zawartością talerza, ale również… głowy. I udało się. - Jest taka podstawowa zasada: gdy mamy niedobory, nasz organizm woła o więcej. Gdy zaczynamy się zdrowo odżywiać, a niezdrowe produkty zastępujemy zdrowymi, zmniejsza się automatycznie zapotrzebowanie organizmu. Dlatego planując nasze żywienie liczymy nie kalorie, tylko wartości odżywcze - tłumaczył gość Czwórki i wymieniał m.in. biały cukier, który zamienić można na miód czy xylitol.

Karolina Szaciłło W odżywianiu najważniejsza jest przyjemność, smak i to, żeby się nie katować i być dla siebie dobrym. Trzeba odnaleźć taki sposób na odżywianie, który będzie na całe życie i będzie zrównoważony

Dlaczego w diecie warto ograniczać mięso i jak wygląda aktualnie polecana przez dietetyków piramida żywieniowa? Jak wsłuchiwać się w potrzeby naszego organizmu i jak odkryć, które potrzeby emocjonalne, lęki czy smutki zaspokajamy jedzeniem czekolady wieczorami? Jakie potrawy usunąć z naszej diety, a które są w niej niezbędne? Tego dowiecie się, słuchając nagrania rozmowy ze studia Czwórki. W programie przygotowaliśmy także "spiżarnię", która powinna się znaleźć w każdym domu.

Zobacz także: Maciej i Karolina Szaciłło. Ich przepis na wieczną młodość <<<

***

Tytuł audycji: Dajesz radę

Prowadzi: Marta Hoppe

Goście: Karolina i Łukasz Szaciłło (autorzy książki "Jem (to co) kocham i chudnę")

Data emisji: 31.03.2017

Godzina emisji: 14.10

kd/kul

Czytaj także

To co słodkie jedz rano, a schudniesz?

Ostatnia aktualizacja: 24.10.2016 11:41
Według najnowszych badań przeprowadzonych przez izraelskich naukowców, jedzenie słodkiego na śniadanie może być zdrowe i chroni nas przed podjadaniem łakoci w ciągu dnia. W Czwórce sprawdziliśmy czy tak na pewno jest.
rozwiń zwiń
Czytaj także

W zdrowym gotowaniu liczy się kreatywność

Ostatnia aktualizacja: 08.11.2016 18:00
8 listopada to Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Z tej okazji o najlepsze sposoby obróbki warzyw, owoców, mięsa i ryb zapytaliśmy ekspertów z Fundacji Szkoła na Widelcu - dietetyczkę Ulę Somow i kucharza Grzegorza Łapanowskiego.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Jak zachować młodość? Zamień skalpel na nóż!

Ostatnia aktualizacja: 17.03.2017 16:50
- I krój nim warzywa, owoce, dodawaj pestki, oleje z roślin. To są najlepsze narzędzia do walki z upływem czasu - przekonuje Agnieszka Mielczarek, autorka książki "5 lat młodsza w 5 tygodni".  
rozwiń zwiń
Czytaj także

Babcia podpowiada - co i jak jeść, aby zdrowo żyć?

Ostatnia aktualizacja: 31.03.2017 09:00
Jak mawiał autor "Fizjologii smaku" - "powiedz mi, co jesz, a powiem ci, kim jesteś". Jedzenie ma ogromny wpływ na nasze zdrowie, wygląd samopoczucie i energię.
rozwiń zwiń