Cechy Europejczyków - co nas wyróżnia?

Ostatnia aktualizacja: 27.09.2016 14:19
Niebieskie oczy, jasne włosy i karnacja - czy to cechy charakterystyczne dla mieszkańców Starego Kontynentu?
Audio
  • Cechy charakterystyczne Europejczyków (Stacja Nauka/Czwórka)
Skąd wzięły się włosy blond i jasna cera na terenie Europy?
Skąd wzięły się włosy blond i jasna cera na terenie Europy? Foto: Glow Images/East News

Czytaj także
japonia geisza kobiety 1200.jpg
Anatomia Azji. Skąd się wzięły skośne oczy?

- Jeśli spojrzymy na Europę globalnie, dominuje tu ciemne zabarwienie skóry - przekonywała dr Joanna Nieczuja-Dwojacka z Wydziału Biologii i Nauk o Środowisku Uniwersytetu kard. Stefana Wyszyńskiego w Warszawie. - Europa jest jednak ewenementem na skalę światową, bo jej mieszkańcy są bardzo różni - dodała ekspertka i tłumaczyła ten stan rzeczy skomplikowaną historią naszego kontynentu. - Gdy ponad 20 tys. lat temu homo sapiens dotarł do Europy, miał ciemną karnację. Istnieją dwie teorie, w myśl których Europejczycy "rozjaśnili się": jedna dotyczy wpływu promieni słonecznych i naszego zapotrzebowania na witaminę D, a druga - zmiany diety i przejścia z kultury łowiecko-zbieraczej na uprawy rolnicze - mówiła dr Nieczuja-Dwojacka.

Zobacz: "Anatomia kontynentu". Co wyróżnia Afrykanów? <<<

Na czym dokładnie polega związek syntezowania witaminy D z kolorem ludzkiej skóry i co jeszcze mogło sprawić, że dziś wyglądamy inaczej niż przed tysiącami lat, a także jakie jeszcze cechy charakteryzują Europejczyków? Zapraszamy do wysłuchania nagrania audycji.

***

Tytuł audycji: "Stacja Nauka"

Prowadzi:  Patryk Kuniszewicz

Materiał: Maciej Oswald

Data emisji: 26.09.2016

Godzina emisji: 12.35

kd/jsz

Czytaj także

Mięso z probówki - stworzymy hamburgera doskonałego?

Ostatnia aktualizacja: 22.09.2015 09:29
Istnieje prawdopodobieństwo, że mięso z probówki w przyszłości może zastąpić na naszych talerzach tradycyjne kotlety.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Naukowe rekordy. Kiedy spali się świat?

Ostatnia aktualizacja: 06.06.2016 16:15
Między 35,8 a 37,3 st. C - w tej temperaturze organizm człowieka funkcjonuje optymalnie. A jak wygląda to w przypadku naszej planety?
rozwiń zwiń
Czytaj także

Termodynamika w słoikach, czyli skąd się bierze dżem

Ostatnia aktualizacja: 29.06.2016 14:50
Maliny, truskawki, czereśnie, wiśnie - to one nadają latu niepowtarzalny smak. My zaś sprawdzamy, jak prawa fizyki pomogą nam zachować go na dłużej.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Europejski Dzień Języków. Jak powstaje słownik?

Ostatnia aktualizacja: 26.09.2016 14:40
- Słownik zaczyna się od słowa. Trudno stworzyć go wyłącznie na podstawie własnej wiedzy, dlatego słów już od XVI w. szuka się najczęściej w różnego rodzaju księgach, tekstach. Dziś to zadanie jest ułatwione dzięki technologii – mówiła polonistka dr Monika Kresa.
rozwiń zwiń