more_horiz

Ile czekolady jest w czekoladowym mikołaju?

Ostatnia aktualizacja: 06.12.2018 13:41
Jaki skład mają świąteczne żelki? Co szkodliwego jest w ciastkach z marcepanem i co kryje się w czekoladkach z kalendarzy adwentowych? Czy warto sięgać po świąteczne słodycze?
Audio
  • Świąteczne słodycze - zanim po nie sięgniesz sprawdź skład (Stacja nauka/Czwórka)
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: OSETROVA NATALIIA/Shutterstock

- W najbardziej popularnym czekoladowym mikołaju czekolady jest bardzo mało. W jego składzie znajduje się najczęściej od 3 do 5 procent zawartości kakao - mówiła dietetyczka Magdalena Czyrynda-Koleda.

- Na pierwszym miejscu jest cukier. W gorszej jakości produktach zamiast niego wykorzystywany jest syrop glukozowy lub glukozowo-fruktozowy. Składnik, który prowadzi do szybkiego podniesienia, ale i równie błyskawicznego spadku poziomu cukru we krwi. A to najczęstszy powód uzależnienia i otyłości wśród dzieci - tłumaczyła.

Jak wybierać czekoladowe mikołaje? Które żelki są najlepsze? Co znajduje się w składzie świątecznych ciasteczek? Co powinien zawierać prawdziwy piernik? O tym w nagraniu audycji. 

***

Tytuł audycji: Stacja Nauka

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz

Materiał: Weronika Puszkar

Gość: Magdalena Czyrynda-Koleda (dietetyczka)

Data emisji: 6.12.2018

Godzina emisji: 12.14

ac/pj

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Lampki choinkowe. Ciche, dziś już tanie, bohaterki świąt

Ostatnia aktualizacja: 26.12.2016 14:10
Świąteczne dekoracje to bardzo ważny punkt świątecznych przygotowań. Nowe bombki, łańcuchy stroiki. Warto także odpowiednio wybierać lampki choinkowe.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Liofilizacja. Patent Indian wykorzystywany przez alpinistów

Ostatnia aktualizacja: 08.02.2018 15:37
Już kilkaset lat temu andyjscy Indianie Quechua odkryli sposób, dzięki któremu mogli przechowywać żywoność przez długie miesiące.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Cukier - jak pozbyć się słodkiego uzależnienia?

Ostatnia aktualizacja: 20.04.2018 15:04
Nasze komórki nie wiedzą, że jedzenia jest pod dostatkiem. Działają tak od milionów lat: oszczędzają energię i robią zapasy.
rozwiń zwiń