more_horiz

Co gotuje Mama Muminka? I czemu Saamowie pieką chleb dopiero od 200 lat

Ostatnia aktualizacja: 26.11.2018 12:00
Finlandia - kraj świętego Mikołaja, sauny, zespołów metalowych, skoków narciarskich i ojczyzna Muminków. Oprócz tego, ma dużo do zaoferowania poszukiwaczom niezwykłych smaków. 
Audio
  • Magda Tomaszewska-Bolałek opowiada o kuchni fińskiej (Sztuka jedzenia/Czwórka)
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: svariophoto/Shutterstock.com

Ze względu na burzliwą przeszłość historyczną we współczesnych potrawach odnajdziemy wpływy szwedzkie, rosyjskie czy saamskie. Tradycyjna kuchnia jest niezwykle ujmująca w swojej prostocie.

"Tradycje kulinarne Finlandii" to kolejna książka Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek - badaczki kultury żywieniowej, dziennikarki i zdobywczyni wielu światowych kulinarnych nagród. - Wiele fińskiego jedzenia znajdziemy w opowieściach o Muminkach - mówi gość Beaty Kwiatkowskiej. - Mama Muminka, poza tym, że słynęła z niezwykłej mądrości i pragmatyzmu, to też świetnie gotowała - dodaje. 

Mama Muminka raczyła gości przeróżnymi specjałami: pachnącymi owsiankami, naleśnikami, bułeczkami czy tortem hiszpańskim Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek

Kuchni fińskiej towarzyszą tradycyjne nazwy potraw, trudne do wymówienia dla obcokrajowców. Zwykły kleik żytni z borówką brusznicą to słowo na 18 liter. Dlaczego ciepłe kleiki od wieków były podstawą fińskiej diety? Czemu tradycja saamskiego chleba jest tak krótka? Jaką potrawę Finowie zabierają w podróż? Jak smakuje mięso łosia czy renifera? O tym m.in. w rozmowie ze "Sztuki jedzenia". 

Uczta1200.jpg
"Uczta Króla" w kuchni Barona

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Magda Tomaszewska-Bolałek (autorka książki "Tradycje kulinarne Finlandii")

Data emisji: 25.11.2018

Godzina emisji: 13.08

pj/ac

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Obieżysmak radzi, jak poznawać świat od kuchni

Ostatnia aktualizacja: 10.10.2016 11:42
- Warto zejść z utartego szlaku i próbować street foodu. Nawet dwie ulice dalej znaleźć można ciekawą knajpkę, choć wiadomo, to zawsze obciążone jest pewnym ryzykiem - mówił Obieżysmak, czyli podróżnik i bloger Paweł Fabrykiewicz
rozwiń zwiń

Czytaj także

Smaki świata. Wybierz się w kulinarną podróż

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2017 18:17
Francuzi nie wyobrażają sobie życia bez bagietek, Niemcy bez tradycyjnego sznycla, zaś włoska pizza i spaghetti podbijają serca i żołądki ludzi na całym świecie. Czego spodziewać się możemy w innych zakątkach świata?
rozwiń zwiń