Nestor Grojewski. Mistrz włoskiej kuchni łączy kino i kulinaria

Karmił m.in. Cameron Diaz, Matta Damona i Leonarda DiCaprio. Był osobistym kucharzem Martina Scorsese. Po wielu latach spędzonych we Włoszech, Nestor Grojewski wrócił do Polski. 
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Pixabay
O Audycji
Tytuł Film i kino na talerzu. Jak smakuje kuchnia Nestora Grojewskiego?
Prowadzący Kwiatkowska Beata
Opis

Na via Tuscolana, niedaleko dzielnicy kina (tzw. Cinecittà) w Rzymie prowadził restaurację, w której stołowały się gwiazdy hollywoodzkiego kina. Po 31 latach prowadzenia restauracji we Włoszech postanowił otworzyć restaurację w Warszawie.

- W ostatnich latach we Włoszech zaszły duże zmiany. To piękny kraj, ale wspólnie z żoną podjęliśmy decyzję, by na stałe przenieść się do Warszawy - mówił kucharz Nestor Grojewski. - Większość wspaniałych włoskich produktów dziś można dostać nad Wisłą, postanowiliśmy zachowywać kubki smakowe Polaków - opowiadał.

W menu znajdziemy dania kuchni włoskiej i śródziemnomorskiej, takie jak ręcznie wyrabiane makarony, pizza z włoskiego pieca opalanego drewnem, krewetki oraz dania mięsne. Kucharz znany jest także z tego, że swoim gościom serwuje kuchnię... filmową. Znaną zwłaszcza dzięki jednej, wyjątkowej kinowej produkcji. O jakim filmie mowa? W jaki sposób łączy wątki filmowe i kulinarne na talerzu? O tym w nagraniu rozmowy.

Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy, w której podsumowaliśmy Insieme Day w Berlinie, podczas którego swój pokaz kulinarny z muzyką skomponowaną z dźwięków gotowania miał zdobywca wielu nagród i gwiazdki Michelin, szef kuchni Davide Oldani. 

**

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Data emisji: 16.06.2019

Godzina emisji: 13.05

ac

Goście Nestor Grojewski
Playlista
Tagi
Playlista