X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
more_horiz

Archeologia kulinarna. Nasze łakomstwo napędza świat

Ostatnia aktualizacja: 15.07.2019 16:30
- Głód i sytość są zapisane w naszych genach, a wybór tego, co nam smakuje, odbywa się w głowie - wyjaśnia Adrianna Stawska-Ostaszewska.
Audio
  • Historia łakomstwa i kulinarnych gustów (Sztuka jedzenia/Czwórka)
zdj. ilustracyjne
zdj. ilustracyjneFoto: Brazhyk/Shutterstock.com

Czytaj także
ramen pałeczki japonia 1200.jpg
Podróż śladami Ramenu. Jaki jest rodowód rosołu z Azji?

W książce "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" badaczka historii kultur kulinarnych, dziennikarka, felietonistka i pisarka zabiera nas w podróż w czasie, w trakcie której poznajemy m.in. kuchnię starożytnego Rzymu czy kulinarne rytuały prasłowiańskie. - Przyjęliśmy, że człowiek pierwotny był łowcą, którego przed wszelkimi chorobami ratowało surowe mięso. Tymczasem archeologia i antropologia mówią coś innego - tłumaczy gość Czwórki. - Nasze niezbyt mocne zęby nie świadczą o tym, żeby nasi przodkowie wgryzali się w steki, a stosunkowo krótki przewód pokarmowy wskazuje na to, że jesteśmy potomkami kucharzy. Że wyrośliśmy na tym, co ugotowane - dodaje.

Gość Czwórki tłumaczy także na czym polega archeologia kulinarna, jaką rolę w średniowieczu odgrywały słodycze i kiedy martwa natura stała się naturą smaczną.

W audycji także rozmowa z Martą Gessler o Targach Książki Kulinarnej - SZCZEGÓŁY >>>


***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Adrianna Stawska-Ostaszewska (autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa)

Data emisji: 14.07.2019

Godzina emisji: 13.30

kul/ac

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Twin Peaks. Miasteczko grozy, w którym można dobrze zjeść

Ostatnia aktualizacja: 08.05.2017 14:56
Na ekranach telewizorów znów pojawi się kultowa tablica z napisem "Miasteczko Twin Peaks", a z głośnika popłynie motyw muzyczny Badalamentiego. - W tym serialu jedzenie jest wszędzie i znaczy więcej niż nam się wydaje. Pojawia się ono w kluczowych momentach - mówił dziennikarz Marcin Radomski.  
rozwiń zwiń

Czytaj także

Przy wspólnym stole z Mariną Abramović

Ostatnia aktualizacja: 07.04.2019 09:45
Wielokrotnie zasiadała do stołu. Czasem wyłącznie po to, by wymienić spojrzenie. W "Sztuce jedzenia" rozmawialiśmy o potrawach w pracach Mariny Abramović.
rozwiń zwiń