Opis |
Jedzenie według Almodovara.
Reżyser Pedro Almodovar otrzyma nagrodę Złotego Lwa za całokształt twórczości podczas tegorocznego festiwalu filmowego w Wenecji. "Autentyczność emocjonalna, poruszanie się na granicy melodramatu i parodii, niebywale oryginalne portrety kobiet" - wymieniał walory twórczości laureata dyrektor festiwalu, Alberto Barbera. Pedro skomentował tę decyzję tak: "Złoty lew stanie się moją maskotką, razem z dwoma kotami". Reżyser słynie nie tylko z dobrych filmów, ale też z miłości do jedzenia. "Tortilla powinna być światową potrawą, jak pizza czy hamburger."- powiedział. "Robi się ją łatwo i tanio, z dwóch zdrowych składników, a smak ma wyśmienity. Ale Hiszpanie nigdy nie potrafili sprzedać się poza własnym krajem. Włosi i Francuzi zrobili to skutecznie, a Hiszpanie mają kompleks niższości, który wynika z życia w dyktaturze w poprzednim stuleciu. Jestem bardzo dumny z tego, że po "Kobietach na skraju załamania nerwowego" (1998) w amerykańskim jadłospisie zaczęło pojawiać się gazpacho. Carmen Maura w filmie jasno podaje przepis i to jest najważniejsze, co zrobiłem dla hiszpańskiej kultury". O wątkach kulinarnych w twórczości Almodovara opowiedzą krytycy i on sam. Poznamy też upodobania kulinarne Johna Malkovicha.
|