more_horiz

Kultowe książki kucharskie. To nie restauracja, to doznanie kulinarne

Ostatnia aktualizacja: 16.01.2019 12:26
Daniel Humm to pochodzący ze Szwajcarii szef kuchni, który jest właścicielem najlepszej restauracji na świecie. A co znajdziemy w jego książkach?
Audio
  • Tomek Woźniak, edukator kulinarny opowiada o Eleven Madison Park - najlepszej restauracji na świecie (Pierwsze słyszę/Czwórka)
Wnętrze restauracji Eleven Madison Park w Nowym Jorku
Wnętrze restauracji Eleven Madison Park w Nowym JorkuFoto: Leonard Zhukovsky/Shutterstock

Daniel Humm gotuje w restauracjach od 14 roku życia, a pierwszą gwiazdkę Michelin otrzymał jako 24-letni szef kuchni. 

- Dziś jego restauracja Eleven Madison Park ma trzy gwiazdki, to najlepsza restauracja na świecie - mówi Tomek Woźniak, edukator kulinarny. - Czasem można powiedzieć, że to nie tylko restauracja, a doznanie kulinarne, teatr, przedstawienie, porównywane często do dobrego koncertu - opowiada. 

Rozmówca Michała Piwowarka twierdzi, że w Eleven Madison Park jedzenie, w sensie spożywania kalorii w celu zaspokojenia głodu, jest na drugim planie, a typowe jest przeżycie, które wpływa na nasze wszystkie zmysły.

Czy książka Eleven Madison Park: The Cookbook przeniesie nas do nowojorskiego lokalu Humma? Czy to wciąż książka kulinarna, a może już album? Co znajdziemy na kolejnych jej stronach? I czy zerkniemy na zaplecze restauracji? O tym w materiale Michała Piwowarka. 

***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Kamil Jasieński

Materiał: Michał Piwowarek

Data emisji: 16.01.2019

Godzina emisji: 8.17

pj/ac

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Kultowe książki kucharskie: Barbara Bytnerewiczowa - Potrawy z mąki i kasz

Ostatnia aktualizacja: 12.12.2018 07:00
Barbara Bytnerewiczowa to prekursorka kuchni jarskiej w Polsce. To ona w latach 70. pokazała, że można jeść bez mięsa. Czy pochodzące z 1979 roku przepisy smakują do dziś? 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kultowe książki kucharskie. "Sztuka fermentacji" to biblia kiszenia

Ostatnia aktualizacja: 02.01.2019 12:52
- Moda na kiszonki w Polsce trwa cały czas - mówi Michał Kępiński, kucharz. - Dziś możemy mówić o modzie na fermentowanie produktów, których do tej pory nie kisiliśmy - dodaje. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kultowe książki kucharskie. Krewetki z anyżem od Mimi Thorisson

Ostatnia aktualizacja: 09.01.2019 10:36
W żyłach Mimi Thorisson płynie francuska i chińska krew. Blogerka kilka lat temu spełniła swe marzenie i zamieszkała na południowym zachodzie Francji, w okolicy szczególnie urokliwej i pełnej zamków. Przepis na krewetki jej autorstwa poleca David Gaboriaud. 
rozwiń zwiń