X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
more_horiz

Co siedzi w pączku? I jak go zrobić?

Ostatnia aktualizacja: 22.02.2019 09:34
Do tłustego czwartku zostało kilka dni. To czas by nauczyć się robić pączki, by nie kupować tych pełnych konserwantów, emulgatorów i polepszaczy smaku. 
Audio
  • Co znajduje się w składzie pączków za złotówkę i czemu lepiej ich unikać? (Najlepszy dzień tygodnia/Czwórka)
  • Jak zrobić pyszne pączki w domu? (Najlepszy dzień tygodnia/Czwórka)
Pieczone pączki mają o nawet 13 kalorii mniej niż pączki tradycyjne.
Pieczone pączki mają o nawet 1/3 kalorii mniej niż pączki tradycyjne. Foto: Tetiana Shumbasova/Shutterstock.com

- Klasyczny pączek to mąka, jajka, duża ilość cukru i tłuszcz - mówi dietetyk Hanna Stolińska Fiedorowicz. - Niestety coraz częściej w ich składzie znajdujemy masę jajeczną, margaryny, emulgatory, stabilizatory, konserwanty, regulatory kwasowości, barwniki , syrop glukozowy czy skrobię modyfikowana. Warto zrezygnować z pączka za złotówkę, a usmażyć je samodzielnie w domu, lub kupić w dobrej małej cukierni - dodaje. 

Kuba Marcinowicz zwraca też uwagę, że dziś większość pączków dostępnych na rynku ma pewien mankament - są nabijane sztycą, masa różana nie jest zawijana w ciasto przed smażeniem. 

Najlepsze pączki to oczywiście te domowe. Ich smak jest niepowtarzalny, są ciepłe i świeże. Kucharz, Bartek Adamski na naszej antenie zdradza jak krok po kroku je wykonać. Co będzie nam potrzebne? I czy warto je smażyć na smalcu? O tym w załączonym materiale. 

***

kotek z hebelkowa karmniki 1200.jpg
Budujemy karmnik dla ptaków >>>

Tytuł audycji: Najlepszy dzień tygodnia

Prowadzą: Kuba Marcinowicz

Data emisji: 22.02.2019

Godzina emisji: 7.35, 8.41

pj/kul

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Szybki sposób na karnawałową sałatkę

Ostatnia aktualizacja: 28.12.2018 11:14
- W karnawałowych sałatkach chodzi o to, żeby były łatwe do zjedzenia, miały fajny smak i były w miarę ciężkostrawne - mówi kucharz, Bartek Adamski. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Przepis na udany chleb? Najważniejszy jest zakwas

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2019 10:02
Do przygotowania smaczego chleba z chrupiącą skórką potrzebujemy dobrej jakości zakwasu. Jak go przygotować, aby nasze wypieki były udane?
rozwiń zwiń