Dieta i środowisko. Jak odżywiać się bardziej ekologicznie?
Produkcja żywności przyspiesza proces utraty bioróżnorodności i jest główną przyczyną takich zjawisk jak wylesienie oraz pustynnienie. Jak żyć, by nasze wybory, zakupy i nawyki uwzględniały troskę o świat, który nas otacza?
2024-04-27, 06:48
To, jakich wyborów dokonujemy podczas produkcji i konsumpcji żywności, ma bezpośredni i pośredni wpływ na klimat.
Przy tej produkcji używa się 70 proc. wody pitnej oraz poważnie degraduje jej jakość poprzez stosowanie pestycydów i nawozów.
Produkcja żywności przyczynia się do globalnego ocieplenia w większym stopniu, niż wszystkie samochody, ciężarówki, samoloty i pociągi razem wzięte.
REKLAMA
Posłuchaj
Wybory żywieniowe a środowisko naturalne (Zmiana klimatu) 23:49
Dodaj do playlisty
Więcej w nagraniu.
* * *
Audycja: Zmiana klimatu
REKLAMA
Prowadzi: Marta Hoppe
Gość: Monika Kaczorek (dietetyczka, ekspertka z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej)
Data emisji: 26.04.2024
Godzina emisji: 19.06
REKLAMA
PR24
REKLAMA