Dieta i środowisko. Jak odżywiać się bardziej ekologicznie?

2024-04-27, 06:48

Dieta i środowisko. Jak odżywiać się bardziej ekologicznie?
Jak odżywiać się bardziej ekologicznie?. Foto: Marina Litvinova/Shutterstock

Produkcja żywności przyspiesza proces utraty bioróżnorodności i jest główną przyczyną takich zjawisk jak wylesienie oraz pustynnienie. Jak żyć, by nasze wybory, zakupy i nawyki uwzględniały troskę o świat, który nas otacza?

To, jakich wyborów dokonujemy podczas produkcji i konsumpcji żywności, ma bezpośredni i pośredni wpływ na klimat. 

Przy tej produkcji używa się 70 proc. wody pitnej oraz poważnie degraduje jej jakość poprzez stosowanie pestycydów i nawozów.

Produkcja żywności przyczynia się do globalnego ocieplenia w większym stopniu, niż wszystkie samochody, ciężarówki, samoloty i pociągi razem wzięte.

Posłuchaj

Wybory żywieniowe a środowisko naturalne (Zmiana klimatu) 23:49
+
Dodaj do playlisty

 

Więcej w nagraniu.

* * *

Audycja: Zmiana klimatu

Prowadzi: Marta Hoppe

Gość: Monika Kaczorek (dietetyczka, ekspertka z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej)

Data emisji: 26.04.2024

Godzina emisji: 19.06

PR24

Polecane

Wróć do strony głównej