Jest lepsza, ale nadal droższa. Żywność ekologiczna
Jak pokazuje raport kampanii "Przestaw się na eko – szukaj Euroliścia" Polskiej Izby Żywności Ekologicznej Polacy i Polki nadal nie wiedzą, jak rozpoznać żywność ekologiczną.
2024-09-23, 22:04
Żywność ekologiczną produkuje się z poszanowaniem środowiska i klimatu, bez używania nawozów sztucznych i polepszaczy, a badania dowodzą, że jest zdrowsza dla naszego organizmu. 23 września Polska Izba Żywności Ekologicznej świętowała European Organic Day i przypominała o potrzebie rozwoju rynku żywności ekologicznej w Polsce.
Posłuchaj
Mimo że kupowanie żywności ekologicznej deklaruje aż 81,9 proc. respondentów uczestniczących w badaniu, to tylko 13,4 proc. z nich zawsze sprawdza, czy jest ona certyfikowana, czyli oznaczona unijnym symbolem Euroliścia.
***
REKLAMA
Audycja: Zmiana klimatu
Prowadzi: Katarzyna Dydo
Gość: Krystyna Radkowska (prezes Polskiej Izby Żywności Ekologicznej)
Data emisji: 23.09.2024
Godzina emisji: 19.06
PR24
REKLAMA