Dietą w raka
Dla wielu brzmi jak wyrok: rak. Choroba trudna do wyleczenia, ale procesom nowotworowym można skutecznie przeciwdziałać odpowiednią dietą. Tak samo podczas samej choroby bardzo ważne są właściwe nawyki żywieniowe.
2013-06-25, 17:10
Posłuchaj
Choroby nowotworowe w dalszym ciągu pozostają drugą po chorobach układu krążenia przyczyną zgonów w Polsce. W świadomości większości Polaków zakorzeniony jest pogląd, że głównymi przyczynami rozwoju nowotworów są nałóg palenia papierosów i skłonności genetyczne. Nie jest to jednak do końca prawda. Większość badań wskazuje, że tylko około 20 proc. nowotworów ma uwarunkowania genetyczne oraz inne wewnątrzustrojowe, a 30 proc. powoduje palenie tytoniu. Czynniki żywieniowe stanowią natomiast przyczynę aż 35 proc. nowotworów, a więc zwiększają ryzyko zachorowania w podobnym stopniu jak palenie tytoniu.
- Dietą można uczynić niemalże cuda. Diety są na ogół bardzo dyscyplinujące dla każdego człowieka, ponieważ trzeba zmienić wszystkie nawyki żywieniowe, usystematyzować harmonogram dnia i wprowadzić rozsądne żywienie. W Przypadku chorób nowotworowych trzeba skupić się na tym, by wprowadzić do diety produkty o niskim indeksie glikemicznym, czyli o wolno uwalniającym się cukrze. W ogóle należy ograniczyć standardowe cukry i węglowodany - mówiła w PR24 Małgorzata Batory, dietetyk.
Głównym problemem przemysłu żywieniowego jest nadmierne stosowanie środków chemicznych. Właściwie konsument nie bardzo wie co kupuje i nie ma pojęcia jakie środki są wykorzystywane do konserwacji produktów. Alternatywę mogą stanowić uprawy ekologiczne, ale w tym wypadku jakość idzie w parze z ceną. Polskie sklepy są coraz lepiej zaopatrzone w produkty, których spożywanie jest wskazane w ramach profilaktyki i leczenia chorób nowotworowych. Można wśród nich wymienić między innymi sól himalajską, jagody goji czy pestki dzikiej moreli zwierające amigdalinę. Wskazane jest także poszukiwanie produktów bogatych w błonnik.
- W chorobie nowotworowej posiłki nie powinny być duże, ale powinno być ich około 6 dziennie. Człowiek i tak jest wyczerpany chorobą, więc musi z diety czerpać zasoby energetyczne i odżywcze. Poza tym trzeba podawać dużą dawkę witaminy C, która pomaga pobrać z pożywienia żelazo, którego nie podaje się w trakcie chorób nowotworowych - podsumowała Gość PR24.
REKLAMA
REKLAMA