Kto wymyślił bigos czyli historia kulinarnych przepisów

2015-08-22, 14:16

Kto wymyślił bigos czyli historia kulinarnych przepisów
Kiedyś pierogi przygotowywane były wyłącznie z okazji świąt. Każde święto miało swój różniący się farszem i kształtem pieróg. Foto: flickr.com/valakirka

Gotowanie i smakowanie różnych, często egzotycznych potraw, staje się coraz bardziej popularne. W Polskim Radiu 24 socjolog, ale przede wszystkim smakosz i pasjonat kulinariów, Andrzej Fiedoruk zabrał nas w podróż po historii przepisów kulinarnych i kulturze jedzenia.

Posłuchaj

+
Dodaj do playlisty

Każdy przepis kulinarny ma swoją historię, a zwyczaje kulinarne są ściśle związane z  historią narodów, warunkami życia, a także z tym, na ile jedni czerpali z kultury kulinarnej innych. Andrzej Fiedoruk przyznał, że wiele potraw na dobre zakorzenionych w polskiej kulturze ma swój rodowód za granicą.

– Przez Polskę przetaczały się liczne armie i ich żołnierze często osiadali na naszym terenie, przynosząc jednocześnie zwyczaje kulinarne. Nasz bigos, to nie nasz pomysł. To potrawa niemiecka. Jeśli przejrzymy starsze książki i zapiski kulinarne, to zobaczymy, że to co kryje się pod nazwą bigos, w ogóle nie ma kapusty. To głównie mieszanina z warzyw i mięs. Widzimy przepisy, które są pościągane, ale gdzieś wrastają w tradycję i przyjmujemy je jak swoje – mówił socjolog.

Więcej o przepisach znanych i nieznanych oraz tradycjach i inspiracjach polskiej kuchni w całej rozmowie z gościem Polskiego Radia 24.  

Polskie Radio 24/gm/wt/

Polecane

Wróć do strony głównej