Talerz Polaka

Warszawskie wuzetki, pierogi, chłodniki, a nawet śledzie, to potrawy, które zaliczane są do tradycyjnej kuchni mazowieckiego regionu.

2014-05-24, 17:33

Talerz Polaka
. Foto: ps/MR

Posłuchaj

24.05.14 Ewa Szafranowicz „Mazowsze zawsze było kaszowe(…)”.
+
Dodaj do playlisty

Już w niedzielę, warszawski oddział stowarzyszenia Slow Food Polska organizuje spotkanie podczas którego uczestnicy zastanowią się nad istnieniem warszawskiej kuchni.

Kuchenna ewolucja

- Wszystkie przemiany społeczne i fale przypływu emigrantów do Polski zmieniają naszą kuchnię. Każda potrawa w zależności od regionu Polski ma swoje specyficzne dodatki i czymś się wyróżnia. Duży wpływ na kształtowanie jadłospisu Polaków miała kuchnia żydowska. Do tej pory przyrządzamy chłodniki i śledzie, które wywodzą się z kultury żydowskiej - powiedziała Ewa Szafranowicz, inicjatorka spotkania Kuchnia Warszawska, która prowadzi bloga "Jem Mazowsze".

Koniec pizzy i sushi

Z najnowszych badań wynika, że  co trzeci Polak w ogóle nie stołuje się na mieście. Ci, którzy jedzą w restauracjach wydają w nich od 10 do 25 zł. Pizzerie i fast foody wybiera co piąty Polak.

REKLAMA

- Kuchnia europejska i meksykańska, a także amerykańska na stałe wpisały się w menu Polaków. Tradycyjne dla kuchni meksykańskiej quesadilla i burrito uległy spolszczeniu. Przyrządzane z polskich składników szybko trafiły na nasze stoły – dodał Paweł Buk, restaurator i ekspert kulinarny.

PR24/Paulina Olak

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej