Mieszkańcy Bydgoszczy mogą korzystać z pierwszej jadłodzielni
Pierwszą w Bydgoszczy jadłodzielnię otwarto na terenie kampusu Wyższej Szkoły Gospodarki. To miejsce, do którego można przynosić jedzenie i zostawiać je dla innych. W niewielkim budynku jest lodówka i półki, na których stanęły już pierwsze artykuły spożywcze. Pojawili się też pierwsi potrzebujący. To piąta jadłodzielnia w Kujawsko-Pomorskiem. Materiał o inicjatywie dla magazynu Tym Żyje Kraj przygotowała Tatiana Adonis z Radia PIK.
2017-03-22, 12:54
Posłuchaj
Sabina Stankiewicz tłumaczyła, że idea foodsharingu polega na tym, by jedzenia nie marnować, ale się nim dzielić. – Co roku wyrzucamy 9 mln żywności, na osobę, to 50 kg w ciągu roku, te ilości są ogromne, musimy coś z tym zrobić – uzupełniła Marta Sikora.
Stankiewicz wyjaśniała także, że do jadłodzielni najlepiej przynosić żywność z długim terminem ważności i wysoko przetworzoną. – Konfitury, kompoty, zupy, ważne, żeby były opisane datą, kiedy zostały wykonane – mówiła.
Z otwarcia jadłodzielni na WSG cieszył się także Ireneusz Nitkiewicz. Sam planuje podobne przedsięwzięcie, które ruszy w kwietniu.
W magazynie Tym Żyje Kraj była również mowa o wycince drzew w Łodzi i Koszalinie. Paweł Pawlica w swoim materiale prezentował z kolei happening, związany z nadaniem Nowej Hucie statusu uzdrowiska. W Rybniku natomiast trwa spotkanie, dotyczące promowania biznesu w Internecie, organizowane przez Izbę Gospodarki Elektronicznej.
REKLAMA
Więcej w nagraniu.
Polskie Radio 24/ip
Tym żyje kraj w Polskim Radiu 24 - wszystkie audycje
_____________________
REKLAMA
Data emisji: 22.03.17
Godzina emisji: 12.18
REKLAMA