X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
more_horiz
Nauka

Alergia na orzeszki alergią na łubin?

Ostatnia aktualizacja: 05.01.2009 11:18
Uwaga, alergicy!
Audio

Jeśli jesteś alergikiem i nie możesz jeść orzeszków ziemnych, zastanów się poważnie zanim sięgniesz po produkty zawierające łubin.

Wiele ludzi na świecie jest uczulonych na nasiona orzecha ziemnego, czyli wszystkim znane fistaszki. Orzech ziemny i łubin należą do tej samej rodziny roślin bobowatych, a więc są roślinami biologicznie spokrewnionymi ze sobą. Najnowsze badania naukowe dowodzą, że także i łubin może powodować uczulenie. Okazuje się, że wiele ludzi wykazujących alergię na orzeszki ziemne, może reagować zmianami alergicznymi także po spożyciu produktów zawierających łubin.

Problemem tym zajęła się norweska badaczka Lise Holden. W swojej pracy doktorskiej analizowała grupę norweskich dzieci z alergią pokarmową. Odkryła ona, że alergeny łubinu, czyli białka odpowiedzialne za uczulenie, są podobne do tych występujących w orzeszkach. Dodatkowo opracowała ona jedyną na świecie, bardzo dokładną, ilościową metodę wykrywania małych ilości łubinu w produktach spożywczych, która obecnie stosowana jest na norweskim rynku spożywczym. W związku z odkryciem potencjalnych właściwości alergizujących nasion łubinu, 22 grudnia 2006 Komisja Europejska wydała dyrektywę włączenia łubinu na listę alergenów, które producenci muszą wymieniać na opakowaniach swoich produktów.

Jest bardzo wiele odmian łubinu. Do celów spożywczych nadają się nasiona słodkich odmian, które zawierają bardzo małe ilości gorzkich alkaloidów. Gorzkie odmiany łubinu są lekko trujące. Zaletą łubinu są jego duże wartości odżywcze. Zawiera do 42% białka i do 26% tłuszczu oraz jest bogaty w witaminę E. Dla porównania wołowina zawiera do 20% białka i 20% tłuszczu.
Nasiona jadalnej odmiany łubinu wykorzystywane były w celach spożywczych już przez starożytnych Rzymian. W Polsce uprawiano łubin głównie z przeznaczeniem na wartościową paszę dla bydła. Na mniejszą skalę, ziarna łubinu w postaci zmielonej dodawano do mąki lub jako dodatek i wypełniacz spożywczy do zup. W 1955 roku opatentowano wykorzystanie łubinu do wytwarzania mas jadalnych, takich jak namiastki kakao, czekolady i marcepanu, czyli powszechnych wyrobów czekoladopodobnych z poprzedniej epoki. W ciągu ostatnich lat wzrosło wykorzystanie łubinu w przemyśle spożywczym. Najczęściej jest on używany jako dodatek do mąk oraz jako substytut soi w wielu produktach wegetariańskich. Co ciekawe, nasiona łubinu nie zawierają glutenu i dzięki temu mogą być bezpiecznie spożywane przez osoby na diecie bezglutenowej. Dodatkowo, najnowsze badania sugerują, iż białka znajdujące się w nasionach łubinu posiadają właściwości obniżające poziom cholesterolu w organizmie.

Monika Klejman

Na podstawie: Science Daily

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Chcesz być młody?

Ostatnia aktualizacja: 06.01.2009 15:04
Jedz jagody!
rozwiń zwiń

Czytaj także

Nadzieja dla chorych na Alzheimera

Ostatnia aktualizacja: 15.03.2009 05:09
Być może wyniki najnowszych badań w tej dziedzinie naprowadzą naukowców na dobry trop.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Polski skarb – odmładzająca aronia

Ostatnia aktualizacja: 24.04.2009 06:12
Sekret młodości to antyutleniacze, szczególnie antocyjany, których najwięcej jest w aronii.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Tlenek azotu uodparnia bakterie

Ostatnia aktualizacja: 14.09.2009 15:32
Odkrycie mechanizmu odporności bakterii pomoże w leczeniu chorób.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Szczupli wzorem

Ostatnia aktualizacja: 30.06.2009 11:34
Znani i lubiani powinni być szczupli - uważa zespół brytyjskich naukowców zajmujących się nadwagą.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Sok z buraków lepszy niż kawa

Ostatnia aktualizacja: 07.08.2009 12:47
Zdaniem naukowców, buraczany wywar dodaje energii.
rozwiń zwiń