X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
more_horiz
Nauka

Tylko na parze

Ostatnia aktualizacja: 29.05.2007 13:52
Gotowanie w tradycyjny sposób jarzyn prowadzi do skutecznej i niemal całkowitej degradacji cennych substancji odżywczych i witamin.
Audio

 


Przeprowadzone przez brytyjskich naukowców badania dobitnie dowodzą, że gotowanie w tradycyjny sposób jarzyn takich, jak brokuły, brukselka, kalafior i kapusta prowadzi do skutecznej i niemal całkowitej degradacji cennych substancji odżywczych i witamin.

Warzywa z rodziny kapustowatych są niezwykle bogate w glukozynolany, substancje metabolizowane przez nasz organizm do izotiocyjanianów – cennych substancji o działaniu przeciwnowotworowym. Niestety w czasie gotowania znaczna część glukozynolanów ulega degradacji.

Półgodzinne gotowanie w wodzie prowadzi do utraty od 58 do aż 77 % tych związków. Warzywom zdecydowanie nie służy też tak zwane „głębokie zamrażanie” w -85 stopniach Celsjusza – a jest to metoda powszechnie stosowana przy produkcji mrożonek. Ściślej zaś rzecz ujmując, szkodzi im nie samo zamrażanie, ale rozmrażanie – w jego trakcie dochodzi do zniszczenia struktury komórek roślinnych i utraty blisko 1/3 cennych związków.

Najlepiej jest jeść kapustowate na surowo – ale jeśli musimy je już gotować, warto sięgnąć po którąś z alternatywnych metod obróbki termicznej . Naukowcy dowiedli, że gotowanie na parze, w kuchence mikrofalowej i szybkie smażenie nie powoduje znaczącej degradacji glukozynolanów.
Ważne jest więc nie tylko to, co jemy i skąd to jedzenie pochodzi, ale też to w jaki sposób zostało przygotowane – nawet najzdrowsze warzywa z ekologicznych plantacji stracą swoje cenne właściwości, jeśli po prostu wrzucimy je do wrzącej wody...

Jakub Urbański


Na podstawie: Science Direct

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

23-latka zmarła. Dwa razy odsyłano ją ze szpitala

Ostatnia aktualizacja: 05.01.2010 14:42
Prokuratura Rejonowa w Kutnie wyjaśnia sprawę śmierci 23-letniej kobiety. 23-latka dwa razy została odesłana do domu przez personel szpitala.
rozwiń zwiń