X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
more_horiz
Nauka

EKOLOGIA: Śladem słoni z Borneo

Ostatnia aktualizacja: 21.08.2007 07:01
Nadajniki na obrożach pomagają ratować ginące słonie
Audio

 

Azjatyckie słonie z Borneo (Elephas maximus borneensis) zostały wyodrębnione jako osobny  podgatunek w 2003 r. Są mniejsze od indyjskich kuzynów - samce dorastają najwyżej do 2,5 m wysokości, podczas gdy tamte osiągają ok. 3 m. Machają dłuższymi, prawie sięgającymi ziemi ogonami, są łagodne i spokojne. No i niestety jest ich coraz mniej. Jeszcze do niedawna szacowano ich liczbę na 1600, ale okazuje się, że trzeba mówić raczej tylko o tysiącu tych zwierząt. Ich ojczyzną i jedynym miejscem występowania są gęste lasy prowincji Sabah na Borneo. Niedawno założono kilku słoniom obroże z nadajnikami, dzięki czemu można lepiej poznać szlaki wędrówek paru stad, ponieważ w obserwacjach pomagają satelity. To wielkie udogodnienie, gdyż przedzieranie się przyrodników-tropicieli przez dziewiczą dżunglę śladem zwierząt jest bardzo trudne i nie zawsze uwieńczone powodzeniem. Obecne badania pozwolą zapewne na lepszą ochronę tych rzadkich słoni i zapobieganie ewentualnym sytuacjom konfliktowym na styku człowiek-zwierzę. Największym zagrożeniem ich egzystencji jest bowiem fragmentacja lasów tropikalnych i wykorzystanie wielu ulubionych przez nie miejsc na uprawy palmy oleistej, kauczukowców i innych roślin. W ciągu minionych 40 lat aż 40% lasów w tym rejonie zmieniono na plantacje i osiedla.

 

 

Źródło: WWF 

 

Zobacz więcej na temat: borneo ekologia
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Sprawdź, które jajka jeść a których nie

Ostatnia aktualizacja: 29.03.2010 16:34
Jakie jaja wybrać, by były smaczne, zdrowe i dobrej jakości? Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na oznaczenia i numer na skorupce.
rozwiń zwiń