X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
more_horiz
Kultura

Pomysły na surówki z ogórków kiszonych i kapusty

Ostatnia aktualizacja: 22.04.2021 12:20
Czym byłby obiad bez surówki? Dzisiaj proponujemy aż trzy proste i szybkie przepisy na smaczny i zdrowy dodatek do drugiego dania.
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock.com/Rawpixel.com

Surówka z kiszonych ogórków, jabłka i pora

Składniki: kiszone ogórki, jabłka i por (biała część). Wszystkich składników powinniśmy mieć - mniej więcej - po równo. Do tego pieprz i śmietana/jogurt naturalny.

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Tak samo postępujemy z ogórkami. Białą część pora siekamy w talarki. Wszystko razem mieszamy. Dodajemy pieprz (soli - dzięki ogórkom - nie trzeba) i śmietanę lub jogurt naturalny.

Ta surówka świetnie pasuje do wieprzowiny.

książka przepis gotowanie 1200.jpg
Przepisy w portalu Polskieradio.pl


Czytaj także:


Surówka z młodej kapusty

Składniki: młoda kapusta, marchew, dymka, świeży koperek, sok z cytryny, sól, pieprz, olej. 

Kapustę siekamy jak najdrobniej. Przesypujemy ją solą i dodajemy dwie łyżki soku z cytryny. Poszatkowaną kapustę przyciskamy pokrywką i obciążamy czymś ciężkim, aby zmiękła i puściła sok (tak na około pół godziny). Do odsączonej kapusty dodajemy starte na tarce o małych oczkach marchewki, posiekany pęczek dymki oraz dużo posiekanego koperku. Na koniec surówkę doprawiamy solą i pieprzem oraz polewamy olejem.

Ta surówka doskonała jest do ryb i wszelkich smażenin.

Surówka z czerwonej kapusty

Składniki: czerwona kapusta, winne jabłko, czerwona cebula, suszone śliwki, ocet winny, miód, olej, majonez, sól i pieprz. 

Pół główki czerwonej kapusty bardzo drobno siekamy, polewamy dwiema łyżkami octu winnego, przesypujemy solą i odstawiamy na około kwadrans. Ścieramy jedno winne jabłko i jedną czerwoną cebulę. Wszystko mieszamy. Garść suszonych śliwek siekamy na cienkie paski, dorzucamy owoce do pozostałych składników.

Do surówki dodajemy sos zrobiony z dwóch łyżeczek płynnego miodu, dwóch łyżek oleju, trzech łyżek majonezu, soli i pieprzu.

Ta surówka jest świetna do wołowiny i do dań z kaszą.


#SmakiPolskie 🔸 Czym byłby obiad bez dobrze dobranej surówki? Bez jej koloru i aromatu? 🤔 że o prozdrowotnych...

Opublikowany przez Jedynka - Program 1 Polskiego Radia Czwartek, 22 kwietnia 2021

***

Zapraszamy do wysłuchania całej audycji, w której mówiliśmy o wiosennych surówkach. Prof. Iwona Wawer z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego zwróciła uwagę, że bardzo modnym obecnie dodatkiem są liście szpinaku, pokrzywy albo młode liście buraka. Restauratorka Iga Sekuła zdradziła z kolei swój pomysł na pęczak. Dietetyk Urszula Kwiatek podzieliła się swoim pomysłem na rzodkiewkę.


Posłuchaj
03:53 Jedynka/Cztery pory roku - 22.04.2021 smaki polskie Pomysły na surówki (Cztery pory roku/Jedynka)

  

***

Tytuł audycji: "Smaki polskie" w ramach audycji Cztery pory roku 

Prowadzi: Sława Bieńczycka

Autorka: Małgorzata Raducha

Data emisji: 22.04.2021 r.

Godzina emisji: 11.40

kk

www.narodoweczytanie.polskieradio.pl
Cichociemni

Czytaj także

Pizza z ziemniaków - jak zrobić? Prosty przepis

Ostatnia aktualizacja: 25.02.2021 12:00
Pizza ziemniaczana jest dużo prostsza w przygotowaniu niż tradycyjna pizza na drożdżach. Spróbujcie sami!
rozwiń zwiń

Czytaj także

Przepis na niebanalną lasagne - lasagne z rybą!

Ostatnia aktualizacja: 11.03.2021 12:00
Lasagne to makaron z farszem. Klasyczny farsz powstaje z mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego, ale my dziś zapraszamy do spróbowania wersji tego dania z rybą w roli głównej.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Przepis na pyszne śledzie z orzechami włoskimi i suszonymi pomidorami

Ostatnia aktualizacja: 08.04.2021 10:00
Po świętach wielkanocnych zostały wam śledzie? Podpowiadamy, jak im dać drugie - niezwykle smaczne - życie.
rozwiń zwiń