Żywność nie musi trafiać na śmietnik. Lepiej ją darować
W Polsce marnuje się mniej więcej 9 mln ton żywności rocznie z czego blisko połowę marnotrawią konsumenci. Sporo żywności marnuje się też w czasie produkcji, dystrybucji czy transportu.
2018-01-10, 11:36
Jednym ze sposobów na przeciwdziałanie marnotrawstwu jest przekazywanie niewykorzystanego jedzenia do banków żywności, które potrafią je odpowiednio zagospodarować.
Darowana żywność bez podatku
„Banki żywności współpracują z ponad 4 tys. różnych organizacji opiekujących się osobami potrzebującymi. Są to zarówno organizacje pozarządowe zajmujące się osobami starszymi, niepełnosprawnymi, bezdomnymi i dziećmi, jak i placówki samorządowe, np. domy pomocy społecznej, domy dziecka czy świetlice środowiskowe” – powiedział w wywiadzie dla agencji informacyjnej infoWire.pl Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności.
Znaczna część produktów trafiających do takich banków pochodzi od firm z branży spożywczej i handlowej. Współpraca stała się intensywniejsza od czasu zmiany ustawy o VAT, która uregulowała przekazywanie darowizn żywności na rzecz potrzebujących. Obecnie darczyńcy nie są obciążeni żadnymi podatkami, jeśli oddają jedzenie organizacjom pożytku publicznego.
Co trafia do banków żywności
"Do banków żywności przekazujemy praktycznie wszystkie produkty spożywcze, poczynając od suchej żywności, przez produkty świeże, wymagające chłodzenia, po mrożonki. Dzięki współpracy z nami bankom żywności udało się zorganizować ok. 6,5 mln posiłków” – poinformował Roman Rolbiecki, ekspert ds. operacji w halach w MAKRO Polska.
REKLAMA
Szacuje się, że w Polsce prawie 2 mln osób potrzebuje codziennego wsparcia w postaci żywności.
kierunekspożywczy.pl, ak, NRG
REKLAMA