Branża spożywcza sięga po konopie. Coraz większa oferta
Konopie budzą dwuznaczne skojarzenia, choć konopie konopiom nierówne. Cenne są te włókniste, które mają zastosowanie m.in. w branży spożywczej.
2018-12-05, 12:40
Posłuchaj
Jak mówiła w radiowej Jedynce Agnieszka Szymecka-Wesołowska z Centrum Prawa Żywnościowego, z którą rozmawiała Aleksandra Tycner - włókna konopne znane są od wieków.
Obecnie dozwolona jest hodowla konopi włóknistych, m.in. w celach spożywczych pod warunkiem, że zawartość THC (substancji psychoaktywnej - red.) w tej roślinie nie przekracza 0,2 proc. - dodała.
Jak zauważyła, dziś na rynku mamy bardzo dużo produktów zawierających składniki pochodzące z konopi, które mają właściwości prozdrowotne.
Dotyczy to np. oleju z nasion konopi włóknistych tłoczonego na zimno. W tym wypadku i wielu podobnych - unijny prawodawca dopuszcza stosowanie oświadczeń, że np. dobrze wpływają one na układ odpornościowy czy na mięśnie stawów.
REKLAMA
Oferta produktów zawierających konopie włókniste jest bardzo szeroka - mówiła Agnieszka Szymecka-Wesołowska - od makaronów, ciasteczek czy czekolady, po różnego rodzaju napoje z alkoholowymi włącznie.
Aleksandra Tycner, ak, NRG
REKLAMA