Raport Polska na talerzu. Co, gdzie i za ile jadają Polacy?

Liczba lokali gastronomiczny w Polsce stale rośnie. Szczególnie jest to widoczne w większych miastach, gdzie oferta gastronomiczna jest bardzo zróżnicowana zarówno pod względem rodzaju kuchni, cen, wystroju czy lokalizacji.

2015-04-20, 10:02

Raport Polska na talerzu. Co, gdzie i za ile jadają Polacy?
. Foto: Pixabay

Posłuchaj

Raport Polska na talerzu. Co, gdzie i za ile jadają Polacy w restauracji w Porannych rozmaitościach radiowej Jedynki mówi Magdalena Figurna, menedżer ds. PR i Komunikacji Wewnętrznej Makro Cash & Carry Polska (Elżbieta Mamos, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia)
+
Dodaj do playlisty

A Polacy coraz częściej jedzą poza domem - pokazuje to piąta edycja Raportu "Polska na talerzu" mówi Magdalena Figurna. - W tym roku 18 proc. deklaruje respondentów powiedziało, że jada „na mieście”. Nie wiemy czy w fast foodach, czy też w eleganckich restauracjach, ale najważniejsze jest to, że wychodzą z domu – podkreśla rozmówczyni.

Na posiłek w lokalu przeznaczamy zazwyczaj od10 do 25 zł  - tak odpowiedziała ponad połowa resopondentów...

Najbardziej lubimy kuchnię polską (56 proc.), włoską (52 proc.) oraz amerykańską, czyli hamburgery i hot dogi (33 proc.)
Najczęściej jadamy w pizzeriach (54 proc.), restauracjach z obsługą kelnerską (48 proc.) i sieciowych fast foodach (39 proc.).
A na wynos lub z dowozem najchętniej wybieramy pizzę (65 proc.), kebab (27 proc.), bądź dania kuchni chińskiej/wietnamskiej (13 proc.).

Elżbieta Mamos, PAP, abo

REKLAMA

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej