Tradycyjne polskie ciasta nie zawierają cukru
Dietetycy i lekarze alarmują, że w naszej diecie jest zbyt dużo cukru. I w prawdzie mówi się o nim "biała śmierć" to nie powinniśmy unikać go całkowicie. Cukier jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania organizmu każdego człowieka.
2015-12-10, 10:53
Posłuchaj
Jeszcze 15 lat temu Polacy statystycznie miesięcznie zjadali kilogram 800 gramów cukru. W tej chwili statystycznie to jest kilogram 200 gramów.
Dostarczamy za dużo kalorii
- Nie wyobrażam sobie diety z całkowitym wyeliminowaniem cukru. Jednak należy podkreślić, że lekarze alarmują, iż choroby metaboliczne, choroby cywilizacyjne, to wynik nadmiernego spożycia cukru. To nawet nie chodzi o to, że my go dużo spożywamy, ale przy obecnym trybie życia nie jesteśmy w stanie go spalić. Kiedyś mogliśmy sobie pozwolić na słodsze jedzenie, bardziej kaloryczne, ale ludzie pracowali fizycznie na świeżym powietrzu. Teraz, jeśli w pracy siedzimy przy komputerze, a wieczorem wracamy do domu i znowu siedzimy przy telewizorze, to organizm dostaje za dużo kalorii i nie ma gdzie tego spalić. To skutkuje m.in. epidemią otyłości – wyjaśnia Iwona Wawer z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Mózg potrzebuje cukru
Cukier jest potrzebny człowiekowi. – Dostarcza bowiem szybkiej energii. To jest paliwo. Bez niego nie mielibyśmy energii do pracy. Mózg jest uzależniony od glukozy, bez niej nie moglibyśmy myśleć. Niebezpieczny jest jednak nadmiar cukru – wyjaśnia rozmówczyni.
W tradycyjnych przepisach nie ma cukru
Rozmówczyni podkreśla, że staropolskie przepisy świąteczne nie zawierają cukru. – Pierniki i makowce były dosładzane miodem. Oryginalne przepisy tradycyjnej kuchni polskiej powstawały przez setki lat historii. Kiedy cukru nie było. Cukier to jest historia ostatnich 200 lat. A jeszcze przed wojną to był rarytas – dodaje.
REKLAMA
Lekarze przypominają, że mózg zdrowego człowieka potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania dziennie około 130 gramów glukozy dziennie.
Elżbieta Mamos, abo
REKLAMA