Serowar: hobby, na którym można zarobić
Kuchenny eksperyment, moda, a może odpowiedź na zapotrzebowanie na żywność bez konserwantów… domowa produkcja serów staje się coraz popularniejsza.
2016-02-04, 13:08
Posłuchaj
O tym jak wykonać ser podpuszczkowy, czy twaróg można się dowiedzieć zaglądając do Internetu, czy do książek kucharskich. Można też wziąć udział w warsztatach serowarskich.
Hobby, na którym można zarobić
Krzysztof Jaworski serowar z Żuław uważa, że to nie tylko miły i pożyteczny sposób spędzania wolnego czasu, ale także okazja do dodatkowego dochodu.
- W niektórych takich serowarskich takich jak Włochy, czy Francja osób robiących sery jest dużo około 5 tysięcy. W naszym kraju zarejestrowanych serowarów jest 50 czy 100, to wszystko dopiero się rozwija. Tym nie mniej na pewno jest to bardzo potrzebne w naszym kraju. Jest to sposób na życie, czyli na zarabianie. Jest to także sposób na zagospodarowanie mleka, którego jest bardzo dużo – wyjaśnia gość radiowej Jedynki.
Podstawa to dobre mleko
Do zrobienia dobrego sera potrzebne jest dobre mleko, najlepiej prosto od krowy.
REKLAMA
- Mleko, które kupujemy w sklepie jest rozwodnione, odtłuszczone i zhomogenizowane. Wymęczone transportem. Serowar może zakupić mleko udojowe. Ser wytwarzany warunkach prymitywnych, w pozytywnym tego słowa znaczeniu, naprawdę wychodzi bardzo dobrze – przekonuje rozmówca.
Naczynia i przybory do domowej produkcji serów można kupić w Internecie. Ważne aby proces wyrobu sera był pod kontrolą
Andrzej Ilczuk, abo
REKLAMA