Kolejny polski hit eksportowy: pieczarki
Z roku na rok w kraju rośnie produkcja pieczarek. Powoli stajemy się światowym potentatem w uprawie tych grzybów. Dziś już co trzecia importowana pieczarka pochodzi z Polski.
2016-08-22, 14:15
Posłuchaj
Polska jest największym producentem pieczarek w Europie i największym eksporterem tych grzybów na świecie. Ich produkcja dynamicznie rośnie, bo Europejczycy polubili nasze grzyby.
- Jest to hit eksportowy. Umocniliśmy się na rynku, wcześniej byliśmy na drugim miejscu w Europie po Holandii, teraz jesteśmy pierwszym producentem i eksporterem. Polska produkcja rośnie, mimo embarga na rynek rosyjski. Wygrywamy dzięki konkurencyjności cen i kosztów produkcji – wyjaśnia Tomasz Smoleński z Instytutu Ekonomiki rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Lepsze niż zachodnie
Ale nasze grzyby są doceniane nie tylko ze względu na niską cenę. Wygrywamy też wysoką jakością.
- Nasza technologia daje nam produkt wysokiej jakości. Sprawa jest prosta, nie stosujemy tyle wody, ile nasi koledzy z Zachodu. Przesz to zwiększa się zawartość suchej masy w pieczarce i to powoduje, że zarówno aromat, jak i smak są lepsze. W opinii wielu odbiorców nasza pieczarka jest lepsza, niż ta produkowana na Zachodzie - dodaje dr Krystyna Rystian Szudyga prezes Stowarzyszenia Branży Grzybów Uprawnych.
REKLAMA
Kierunek: Zachód
I dlatego Polska pieczarka ląduje najczęściej na stołach w Europie Zachodniej
- Większość eksportu jest sprzedawana na rynnach zachodnioeuropejskich. Mieliśmy bardzo duży eksport na rynku wschodnim, ponad 50 tys. ton, ta sprzedaż została przekierowana do krajów Europy Zachodniej, głównie do Niemiec, czy do Wielkiej Brytanii – dodaje.
Na eksport wysyłamy dwie trzecie krajowej produkcji. I ta produkcja ciągle się rozwija - dodaje dr Krystyna Szudyga.
Oprócz olbrzymiego eksportu, produkcie napędza też krajowy rynek - coraz częściej i my kupujemy pieczarki. Chociaż i tak jemy ich mniej, niż w innych europejskich krajach. Statystyczny Polak zjada rocznie niecałe 2 kilogramy tych grzybów, podczas gdy normą statystyczną w Europie są 4 kilogramy pieczarek na osobę.
REKLAMA
Justyna Golonko, abo
REKLAMA