Rośnie eksport polskiego mięsa do USA

2017-07-07, 12:29

Rośnie eksport polskiego mięsa do USA
W połowie grudnia Polska wprowadziła zakaz importu wieprzowiny z Litwy. Foto: Pixabay.com

Trwa blokada sprzedaży za granicę polskiej wieprzowiny z powodu Afrykańskiego Pomoru Świń i rosyjskiego embarga na żywność z Unii.

Posłuchaj

Coraz więcej wieprzowiny eksportujemy do Stanów Zjednoczonych mówi w audycji "Agro-Fakty" radiowej Jedynki Wiesław Różański, prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (Dariusz Kwiatkowski, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia)
+
Dodaj do playlisty

W tej sytuacji, Stany Zjednoczone, stały się czołowym, poza krajami  unijnymi, odbiorcą polskiego mięsa, podkreśla Wiesław Różański -prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego.

- W ubiegłym roku wyeksportowaliśmy ponad 30 tys. ton mięsa wieprzowego. Hitem na ten rynek jest polski boczek. W pierwszych 6 miesiącach tego roku wysłaliśmy już pond 18 tys. ton, czyli znowu zwiększamy eksport. Jest to jednocześnie jeden z nielicznych krajów, który odbiera polskie mięso w ramach działań regionalizacji rynku polskiego. Mamy problem z Afrykańskim Pomorem Świń i Kanada i Stany Zjednoczone są naszymi jedynymi sensownymi partnerami, którzy kupują polskie mięso poza Unią Europejską – podkreśla gość.

Kluczowa była wizyta Donalda Trumpa

Zdaniem Wiesława Różańskiego wizyta prezydenta Donalda Trumpa  w Polsce może przyczynić się  do rozwoju wymiany handlowej, w tym do zwiększenia polskiego eksportu mięsa do Stanów Zjednoczonych.

- Była to bardzo ważna wizyta. Mam nadzieję, że będziemy mogli dalej rozwijać eksport polskich produktów na ten rynek. Potwierdza to pierwsze półrocze tego roku. Mam nadzieję, że podejście obecnego prezydenta Ameryki do wolnego handlu zmieni się i nastąpi liberalizacja handlu międzykontynentalnego. To może pomóc zarówno w otwarciu rynków dla polskich eksporterów, jak również dla importerów z Ameryki na rynek unijny. Czekamy na uwolnienie rynku wołowego na rynek amerykański. Władze amerykańskie po uznaniu Polski jako kraju znikomego ryzyka występowania BSE dopuszczą w krótkim czasie polską wołowinę na ten rynek. O to zabiegamy od kilku lat – dodaje.

Polska znalazła się w gronie 47 krajów, które posiadając status związany ze znikomym ryzykiem występowania BSE, uzyskały znacznie zwiększone możliwości handlu bydłem i produktami wołowymi na świecie.

Dariusz Kwiatkowski, abo

Polecane

Wróć do strony głównej