Nowe trendy żywieniowe. Żywność naturalna - z czym to sie je?

Na unijnym rynku żywnościowym przybywa produktów opatrzonych etykietą z określeniem "naturalne". Wśród producentów takich artykułów jest też coraz więcej polskich firm.

2018-04-06, 08:02

Nowe trendy żywieniowe. Żywność naturalna - z czym to sie je?
Zdjęcie ilustracyjne. Foto: Shutterstock

Posłuchaj

Żywność naturalna - z czym to sie je? (Dariusz Kwiatkowski/Naczelna Redakcja Gospodarcza)
+
Dodaj do playlisty

Renata Dutkiewicz z Banku Zachodniego WBK mówi, że z raportu "Innowacyjność versus zdrowie - szanse dla marek spożywczych" przygotowanego przez firmę Mintel dla jej instytucji wynika, że 1/3 towarów z kategorii "żywność i napoje" wyprodukowanych pomiędzy październikiem 2016 a wrześniem 2017 zawierało na etykietach oznaczenie "naturalne". Jak wyjaśnia, takie produkty nie zawierają dodatków i sztucznych składników, także tych GMO. Co więcej - nie ma już na etykietach skrótów E-, tylko składniki są po prostu opisane.

Bio i eko na eksport

Renata Dutkiewicz dodaje, że żywność naturalna szczególnie podatny grunt znajduje w Niemczech, Wielkiej Brytanii, a więc na rynkach ważnych dla naszych eksporterów. Ekspertka podkreśla, że polscy producenci dostrzegają ten trend - pojawiają się jogurty bio i produkty na przykład z dodatkiem amarantusa czy komosy ryżowej. Kategoria żywności naturalnej przenika się także z kategorią żywności funkcjonalnej, a więc takiej, która ma mieć określone pożyteczne działanie dla naszego organizmu, na przykład obniżanie ciśnienia czy poziomu cholesterolu.

Naczelna Redakcja Gospodarcza, Jedynka, Dariusz Kwiatkowski, md

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej