Niedoceniana dynia. Warto po nią sięgnąć

Sezon na warzywa w pełni. Warto sięgnąć po ciągle niedocenianą dynię. Jej odmian jest mnóstwo, prawie wszystkie, poza ozdobnymi, niejadalnymi,  pełne są wartości odżywczych i witamin. Mają ich więcej niż należące do tej samej rodziny cukinie, kabaczki czy ogórki. Z Tomaszem Smoleńskim z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej rozmawia Aleksandra Tycner.

2018-10-13, 14:12

Niedoceniana dynia. Warto po nią sięgnąć
zdjęcie ilustracyjne. Foto: Pixabay

Posłuchaj

Z Tomaszem Smoleńskim rozmawia Aleksandra Tycner (Jedynka)
+
Dodaj do playlisty

Ekspert mówi, że produktów z dyni jest wiele, a cechują się one dużymi walorami prozdrowotnymi. Np. oleje z dyni zawierają tzw. kwasy nienasycone, bardzo zdrowe dla naszego organizmu. Sama dynia ma np. prowitaminę A, cynk, witaminę D i E.

- Dynia ma bardzo zdrowe właściwości, odkryte już w starożytnym Rzymie - podkreśla Tomasz Smoleński.

Jak dodaje, dyni nie powinniśmy jeść raczej na surowo - głównie ze względu na smak.

Dynia może być też dekoracją. Specjalne jej odmiany są uprawiane wyłącznie jako ozdobne.

Naczelna Redakcja Gospodarcza, Jedynka, Aleksandra Tycner, md

Polecane

Wróć do strony głównej