Niedoceniana dynia. Warto po nią sięgnąć
Sezon na warzywa w pełni. Warto sięgnąć po ciągle niedocenianą dynię. Jej odmian jest mnóstwo, prawie wszystkie, poza ozdobnymi, niejadalnymi, pełne są wartości odżywczych i witamin. Mają ich więcej niż należące do tej samej rodziny cukinie, kabaczki czy ogórki. Z Tomaszem Smoleńskim z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej rozmawia Aleksandra Tycner.
2018-10-13, 14:12
Posłuchaj
Z Tomaszem Smoleńskim rozmawia Aleksandra Tycner (Jedynka)
Dodaj do playlisty
Ekspert mówi, że produktów z dyni jest wiele, a cechują się one dużymi walorami prozdrowotnymi. Np. oleje z dyni zawierają tzw. kwasy nienasycone, bardzo zdrowe dla naszego organizmu. Sama dynia ma np. prowitaminę A, cynk, witaminę D i E.
- Dynia ma bardzo zdrowe właściwości, odkryte już w starożytnym Rzymie - podkreśla Tomasz Smoleński.
Jak dodaje, dyni nie powinniśmy jeść raczej na surowo - głównie ze względu na smak.
Dynia może być też dekoracją. Specjalne jej odmiany są uprawiane wyłącznie jako ozdobne.
REKLAMA
Naczelna Redakcja Gospodarcza, Jedynka, Aleksandra Tycner, md
REKLAMA