Niedoceniana dynia. Warto po nią sięgnąć

Sezon na warzywa w pełni. Warto sięgnąć po ciągle niedocenianą dynię. Jej odmian jest mnóstwo, prawie wszystkie, poza ozdobnymi, niejadalnymi,  pełne są wartości odżywczych i witamin. Mają ich więcej niż należące do tej samej rodziny cukinie, kabaczki czy ogórki. Z Tomaszem Smoleńskim z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej rozmawia Aleksandra Tycner.

2018-10-13, 14:12

Niedoceniana dynia. Warto po nią sięgnąć
zdjęcie ilustracyjne. Foto: Pixabay

Posłuchaj

Z Tomaszem Smoleńskim rozmawia Aleksandra Tycner (Jedynka)
+
Dodaj do playlisty

Ekspert mówi, że produktów z dyni jest wiele, a cechują się one dużymi walorami prozdrowotnymi. Np. oleje z dyni zawierają tzw. kwasy nienasycone, bardzo zdrowe dla naszego organizmu. Sama dynia ma np. prowitaminę A, cynk, witaminę D i E.

- Dynia ma bardzo zdrowe właściwości, odkryte już w starożytnym Rzymie - podkreśla Tomasz Smoleński.

Jak dodaje, dyni nie powinniśmy jeść raczej na surowo - głównie ze względu na smak.

Dynia może być też dekoracją. Specjalne jej odmiany są uprawiane wyłącznie jako ozdobne.

REKLAMA

Naczelna Redakcja Gospodarcza, Jedynka, Aleksandra Tycner, md

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej