Czy zawsze kupujemy to, czego potrzebujemy w dobrej jakości?

Zbliża się szał przedświątecznych zakupów. A tymczasem jakość produktów spożywczych, ale nie tylko, bywa różna w zależności od miejsca zakupu. Produkty mogą się różnić nie tylko jakością, ale i składem. 

2018-11-29, 19:02

Czy zawsze kupujemy to, czego potrzebujemy w dobrej jakości?
zdjęcie ilustracyjne. Foto: GANNA MARTYSHEVA/shutterstock.com

Posłuchaj

O jakości żywności - mówił w radiowej Trójce Mateusz Kowalewski, prezes firmy Hortimex w rozmowie z Wiktorem Legowiczem.
+
Dodaj do playlisty

- Wszystko zależy od zamożności konsumentów. Konsumenci w Polsce mają mniejszą siłę nabywczą niż na przykład konsumenci w Niemczech, wówczas dopasowujemy cenę produktów, poprzez redukcję kosztów na niektórych surowcach - przyznał w radiowej Trójce Mateusz Kowalewski, prezes firmy Hortimex w rozmowie z Wiktorem Legowiczem.  

Innym argumentem przemawiającym za sprzedażą tych samych, a w istocie innych produktów są upodobania smakowe konsumentów. - Bywa tak, że produkt adresowany na rynek francuski będzie smakował inaczej niż podobny produkt adresowany na rynek w Polsce - mówił Mateusz Kowalewski.  

Dziękim mediom społecznościowym konsumenci mają potężne narzędzie do oceny kupowanych towarów. Kiedyś modę kształtowali marketerzy a teraz to konsumenci wymieniają pomiędzy sobą opinie o towarach. 

Naczelna Redakcja Gospodarcza, Trójka, kw 

REKLAMA

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej