X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
more_horiz
Gospodarka

Zwiększenie produkcji rolniczej w kolizji z walką o klimat? Taka jest konkluzja szczytu COP26

Ostatnia aktualizacja: 13.11.2021 13:00
W ciągu 30 lat światowa produkcja żywności musi zwiększyć się o ponad połowę, ale przeszkodą będą także zmiany klimatu – wynika z badania Biura Analiz Parlamentu Europejskiego, które opublikowano przy okazji szczytu klimatycznego ONZ (COP26) w Glasgow.
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: rafapress/Shutterstock

Do 2050 r. światowa populacja osiągnie 9 mld ludzi, z czego dwie trzecie będzie mieszkać w miastach, co sugeruje potrzebę zwiększenia światowej produkcji żywności o ponad 50 proc. W tym samym czasie pojemność gruntów ornych nie wzrośnie o więcej niż 12 proc. A sam proces urbanizacji oznacza kurczenie się gruntów rolnych, zwłaszcza na obszarach podmiejskich.

Co jest ważniejsze głód czy walka z CO2 ?

"Zmiana klimatu i skutki uboczne niektórych praktyk rolniczych stwarzają powiązane ze sobą wyzwania: wzrost temperatury, ekstremalne warunki pogodowe, zmniejszające się zasoby, degradację gleby, utratę bioróżnorodności i zanieczyszczenie pestycydami" – podkreślono w opracowaniu Biura Analiz Parlamentu Europejskiego.

Według Banku Światowego rolnictwo wykorzystuje 70 proc. światowych zasobów słodkiej wody, a Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa informuje, że w 2017 r. stanowiło ono 37 proc. całkowitej powierzchni gruntów.

"Produkcja żywności odpowiada za około jedną czwartą emisji gazów cieplarnianych. Wszystko to stawia wyzwania dla długoterminowej rentowności globalnych systemów żywnościowych” – zauważono w analizie PE.


COP26 Forum 1200.jpg
Konferencja COP26. 4 mld dolarów na bardziej ekologiczne rolnictwo w krajach rozwijających się

Żywność drożeje, co prowokuje oszustwa

Biuro Analiz PE zwróciło uwagę, że mnożą się skandale związane z żywnością i napojami. W samej Azji media doniosły o 400 takich wypadkach w 2016 i 2017 roku. Przykładami są skandal z mlekiem melaminowym w Chinach w 2008 roku oraz sprawa silnie toksycznego biocydu - fipronilu z 2017 roku, która dotknęła zarówno Europę, jak i Azję. (Skażone fipronilem jaja wykryto w 15 krajach Unii Europejskiej).

Zdaniem ekspertów unijnych obywatele wielu krajów stali się bardziej świadomi i bardziej sceptyczni co do bezpieczeństwa żywności. Specjalny raport unijnego barometru z 2019 r., dotyczący bezpieczeństwa żywności w UE wskazuje, że 43 proc. obywateli Unii uważa, iż żywność jest pełna szkodliwych substancji, a dla jednego na pięciu Europejczyków bezpieczeństwo żywności było ich głównym zmartwieniem przy zakupie produktów.


shutterstock_woda kran 1200.jpg
Woda dobrem deficytowym? Każdy może ograniczyć marnotrawstwo

Żywność ekologiczna antidotum na stan zdrowia Europy ?

Z kolei w raporcie rynkowym Komisji Europejskiej z 2019 r. zidentyfikowano problemy zdrowotne jako główną siłę napędową konsumpcji produktów ekologicznych w UE. Popyt stale rośnie od 2010 r.; UE stała się drugim co do wielkości konsumentem produktów ekologicznych na świecie, ze sprzedażą detaliczną 34,3 mld euro w 2017 r.

Jak wskazano w analizie think tanku PE, pandemia Covid-19 unaoczniła kruchość międzynarodowych łańcuchów dostaw żywności. Obecne strategie bezpieczeństwa żywnościowego w dużej mierze opierają się na imporcie i umowach handlowych. W 2019 r. UE importowała produkty rolno-spożywcze o wartości 119,3 mld euro. 30 proc. z tego przypadło na USA, Brazylię, Ukrainę i Chiny. Podobnie Chiny importowały 98,5 mln ton soi w latach 2019-2020, głównie z Brazylii i USA.

Według unijnego Biura Analiz, w czasach konfliktów i napięć politycznych zależność od międzynarodowych łańcuchów dostaw zmniejszyć może rolnictwo miejskie.

Tegoroczny COP to 26. spotkanie stron konwencji ONZ w sprawie zmian klimatu; gospodarzem szczytu jest Wielka Brytania we współpracy z Włochami.


PR24/PAP/sw




Czytaj także

Woda dobrem deficytowym? Każdy może ograniczyć marnotrawstwo

Ostatnia aktualizacja: 21.04.2021 06:25
Na mieszkańca Polski przypada trzy razy mniej wody, niż wynosi średnia europejska. Jednocześnie codziennie marnujemy ten cenny zasób. Trwonimy go w przemyśle, rolnictwie i gospodarstwach domowych. W nadchodzących latach – na skutek nasilających się zmian klimatu i wzrostu temperatury – czekają nas też częstsze i silniejsze susze. Czy ten proces można wyhamować lub chociaż złagodzić jego konsekwencje? Odpowiedź na to pytanie można znaleźć w raporcie opublikowanym w ramach Szczytu Klimatycznego TOGETAIR.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Zmiany klimatu to straty dla gospodarki. Utrata do 10 proc. PKB

Ostatnia aktualizacja: 12.07.2021 09:30
Co najmniej 78 zgonów spowodowanych ekstremalną falą upałów potwierdził Departament Zdrowia amerykańskiego stanu Waszyngton. Według dziennika "Seattle Times" faktyczna liczba ofiar może być wyższa. Są to dane tylko z zeszłego tygodnia. Zmiany klimatyczne stanowią największe długoterminowe zagrożenie dla gospodarki światowej. Jeśli nie zostaną podjęte żadne działania łagodzące, globalne temperatury mogą wzrosnąć o ponad 3°C, a światowa gospodarka może skurczyć się o 18 proc. w ciągu najbliższych 30 lat. Taki je obraz wyłania się z raportu Swiss Re o zmianach klimatycznych.
rozwiń zwiń

Czytaj także

System kaucyjny w sklepach już wkrótce. Producenci opakowań wybiorą metodę rozliczeń

Ostatnia aktualizacja: 02.11.2021 09:15
Choć przepisy wdrażające system kaucyjny mają wejść w życie w połowie 2022 roku, ale jego start nastąpi około dwa lata później - wynika z odpowiedzi resortu klimatu i środowiska udzielonej PAP.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Premier: nie zgadzam się na politykę klimatyczną, która niesie zagrożenie pogłębienia nierówności

Ostatnia aktualizacja: 05.11.2021 16:04
- Polska będzie dążyć do neutralności klimatycznej, ale we własnym tempie i we właściwy sposób. Nie zgadzam się na taką politykę klimatyczną, która niesie zagrożenie pogłębienia nierówności społecznych i wyrzucenia na margines pracowników na przykład z sektora węglowego - stwierdził premier Mateusz Morawiecki w najnowszym podcaście.
rozwiń zwiń