Setki kontroli sanepidu na Podhalu. Hotelarze mogą spodziewać się inspektorów również w święta i sylwestra

2021-12-17, 11:02

Setki kontroli sanepidu na Podhalu. Hotelarze mogą spodziewać się inspektorów również w święta i sylwestra
Do tej pory nie odnotowano interwencji dotyczących zbyt dużej liczby osób niezaszczepionych w hotelach lub restauracjach.Foto: mat. promocyjne hotelu Czarny Potok

W obiektach hotelarskich, gastronomicznych i handlowych na Podhalu trwają nasilone kontrole inspektorów sanepidu w związku z nowymi obostrzeniami. Kontrole mają odbywać się także w święta i sylwestra.

Jak podkreśla Karol Wagner z Tatrzańskiej Izby Gospodarczej, de facto kontrolerzy mogą jedynie pytać o liczbę osób w obiekcie i o to, jaki procent z nich jest zaszczepiony.

- Należy zaznaczyć, że kontrole są bezbolesne, ponieważ kontrolujący nie mają narzędzi umożliwiających wykonywanie swoich czynności związanych z badaniem proporcji obłożenia miejsc noclegowych - wyjaśnił Karol Wagner.

Dodał, że brak narzędzia dla przedsiębiorców, czyli mechanizmu, w ramach którego hotelarze mogliby nie tylko weryfikować zaszczepionych, ale te dane również gromadzić na potrzeby kontroli, uniemożliwiają przygotowanie się do kontroli.

- Brak tych narzędzi także uniemożliwia skontrolowanie danych sanepidowi - podkreśla.

Rekomendacje rozbieżne z rozporządzeniem

Karol Wagner przypomina, że inspektorzy sanepidu nie dysponują formalną możliwością zapytania danego turysty o zaszczepienie i zweryfikowania tego przy użyciu odpowiednich narzędzi. Tym samym sanepid działa na podstawie rekomendacji ministra zdrowia, które okazały się formalnie niewiążące, ponieważ są rozbieżne z opublikowanym rozporządzeniem.

- Czyli co innego minister zapowiadał, a co innego napisano w rozporządzeniu. Na przykład odpuszczono partycję zaszczepionych w komunikacji, odwołując się do tego, że jest to niepoliczalne, a nie odpuszczona tej partycji w hotelarstwie, gdzie rzekomo jest to policzalne. Minister zdrowia wskazał też na konieczność przygotowania wewnętrznych regulaminów przez hotelarzy. Kontrola sanepidu odbywa się wyłącznie o taki regulamin. Inspektorzy sprawdzają, czy hotelarz jest w stanie wykazać wiedzę na temat partycji zaszczepionych osób w swoim obiekcie - powiedział przedstawiciel Tatrzańskiej Izby Gospodarczej.

100 obiektów dziennie

Zakopiański sanepid informuje, że kontrole będą kontynuowane również w weekendy, święta oraz Sylwestra, bez względu na dni wolne od pracy. Kontrole odbywać się będą ze wsparciem policji.

Jak powiedział rzecznik zakopiańskiej policji Roman Wieczorek, średnio dziennie kontrolowanych jest ponad 100 obiektów. Do tej pory nie odnotowano interwencji dotyczących zbyt dużej liczby osób niezaszczepionych w hotelach lub restauracjach. Jak zaznaczył rzecznik, właściciele obiektów hotelarskich i gastronomicznych we własnym zakresie podejmują działania dotyczące nowych limitów i obostrzeń.

PR24.pl, PAP, DoS

Polecane

Wróć do strony głównej