Katastrofy naturalne powodują gigantyczne straty dla rolnictwa. "Najmocniej dotknięta została Afryka"
123 mld dolarów rocznie wynoszą straty światowego rolnictwa spowodowane katastrofami naturalnymi - oszacowali eksperci Polskiego Instytutu Ekonomicznego. Jak zaznaczyli, za ponad 25 proc. strat odpowiadają ekstremalne temperatury.
2023-10-19, 11:43
"W ostatnich 50 latach częstotliwość ekstremalnych zjawisk naturalnych zwiększyła się czterokrotnie" - czytamy w najnowszym wydaniu tygodnika Polskiego Instytutu Ekonomicznego.
Powołując się na Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) zauważono, że w latach 70. w ciągu roku notowano średnio 100 klęsk żywiołowych. W ostatnich latach zjawiska powodujące nadzwyczajne zniszczenia oraz straty w światowym rolnictwie zwiększyły swoją częstotliwość do ok. 400 rocznie.
Azja poniosła 45 proc. globalnych strat
"Światowe straty rolnictwa wyniosły 3,8 bln dolarów w ostatnich 30 latach. Średnio w ciągu roku było to 123 mld dolarów. Tendencja jest jednak rosnąca, a wzrost dotyczy pięciu głównych kategorii produktów rolniczych: zbóż, owoców i warzyw, mięsa i nabiału" - podał PIE.
Jak stwierdzono, w latach 1991-2021 Azja poniosła 45 proc. globalnych strat, co odpowiada kwocie 1,72 bln dolarów. Rolnictwo w obu Amerykach doznało szkód o wartości 828 mld dolarów (22 proc. światowych strat), Europa 659 mld (17 proc.), a Afryka 578 mld (15 proc.).
REKLAMA
"Pod względem relacji strat do PKB najmocniej dotknięta została Afryka - niemal 4 proc." - podkreślili analitycy.
Za ponad 25 proc. strat w rolnictwie odpowiadają ekstremalne temperatury. Jak wynika z analizy PIE, susze odpowiadają za niespełna 20 proc., a powodzie nieco ponad 15 proc.
Globalny problem głodu i wyżywienia
"W 2022 r. 9,2 proc. światowej populacji było zagrożone głodem. ONZ szacuje, że może to być nawet 783 mln osób. Oznacza to wzrost liczby osób głodujących o 122 mln w porównaniu z 2019 r., w którym odsetek ten wynosił 7,9 proc." - poinformował Instytut.
Zaznaczono, że główne czynniki wpływające na globalny problem głodu i wyżywienia to zmiany klimatu, konflikty zbrojne oraz utrzymujące się na świecie skutki pandemii COVID-19.
REKLAMA
PR24.pl, IAR, PAP, DoS
REKLAMA