Dobry karp musi kosztować 13-18 zł za kg
Zanim kupimy rybę na świąteczny stół, upewnijmy się, z jakiego pochodzi źródła. Chcesz aby karp był smaczny? Dokładnie mu się przyjrzyj.
2010-12-10, 07:07
W warunkach polskich nie sprawdza się cykl dwuletni. Żeby wyhodować dorodną sztukę o wadze 1,2 - 2 kg, potrzeba trzech lat. Karp tuczony na szybko jest "garbaty" i krótki, czyli był hodowany tylko przez dwa lata. Szybko przybrał na masie, ale jego kręgosłup za tym nie nadążył. Te "młodsze" są po prostu niesmaczne - informuje "Dziennik Polski".
Inny powód to masowa produkcja, nastawiona na jak największy zysk. Wówczas ryby karmi się granulatami wysokobiałkowymi, a nie naturalnym pokarmem i paszami zbożowymi.
Czasem też karpiom podaje się antybiotyki przeciwko chorobom grzybiczym i bakteryjnym. To również źle wpływa na ich późniejszy smak.
Zanim ryby trafią do sprzedaży przedświątecznej, już od października powinny być przetrzymywane w czystej, dobrze natlenionej wodzie, aby pozbyć się zapachu humusu, co także ma wpływ na walory smakowe.
Dobry karp kosztuje
Specjaliści ostrzegają jednocześnie przed zakupem ryb niewiadomego pochodzenia. Zdarzają się przypadki sprowadzania ich ze wschodu czy południa Europy. Wtedy nie można mieć pewności, że były hodowane w dobrych warunkach. Poza tym, zanim trafią do sprzedaży, muszą być przebadane i uzyskać atest.
Sygnałem ostrzegawczym powinna być również cena. Ryby z ekologicznych hodowli są droższe o kilka złotych. Nie nabierajmy się na promocje. Karp hodowany w dobrych warunkach i przez 3 lata musi kosztować w granicach 13-18 zł za kilogram - szacuje "Dziennik Polski".
kk
REKLAMA