Ministerstwo Zdrowia: z COVID-19 wyzdrowiało blisko 7,5 tys. osób

2020-05-17, 09:10

Ministerstwo Zdrowia: z COVID-19 wyzdrowiało blisko 7,5 tys. osób
Personel w laboratorium badającym próbki na COVID-19 w szpitalu WIM na Szaserów w Warszawie. Foto: PAP/Leszek Szymański

Ministerstwo Zdrowia podało, że 7 451 osób wyzdrowiało po chorobie wywołanej koronawirusem. Z danych resortu wynika, że hospitalizowanych jest 2 459 osób, a 84 542 osoby są objęte kwarantanną. Nadzorowi epidemiologicznemu podlega 18 195 osób. Do tej pory zmarło 915 osób, które chorowały na COVID-19.

W ostatnim raporcie Ministerstwa Zdrowia (16.05, godz. 17:30) poinformowano o 73 kolejnych przypadkach SARS-CoV-2 i pięciu nowych zgonach

Nowe przypadki zakażeń dotyczą województw: śląskiego (27), mazowieckiego (19), dolnośląskiego (9), łódzkiego (7), pomorskiego (6), małopolskiego (3), opolskiego (2).

Ministerstwo zdrowia poinformowało też o trzech nowych zgonach spowodowanych COVID-19. Większość osób miała choroby współistniejące.

Z powodu zakażenia patogenem 2 459 pacjentów jest hospitalizowanych, a 84 542 są objęte kwarantanną. Natomiast 18 195 osób objęto nadzorem epidemiologicznym.

Objawy zakażenia

Koronawirus SARS-CoV-2 wywołuje chorobę o nazwie COVID-19. Objawia się ona najczęściej gorączką, kaszlem, dusznościami, bólami mięśni i zmęczeniem.

Powiązany Artykuł

koronawirus_1200 (2).jpg
"Dokonaliście czegoś niezwykłego". Georgette Mosbacher o walce Polski z koronawirusem

>>>[CZYTAJ TAKŻE] Koronawirus na Śląsku. Szumowski: skończyliśmy akcję badań blisko 14 tys. górników

Podejrzewa się, że do pierwszego zakażenia koronawirusem, który może wywoływać groźne dla życia zapalenie płuc, doszło w Chinach pod koniec 2019 r. na targu w Wuhanie, stolicy prowincji Hubei.​

Należy zachowywać właściwą higienę mycia i przygotowania żywności. Jest to priorytet nie tylko w przypadku koronawirusa, ale przede wszystkim typowych zanieczyszczeń mikrobiologicznych prowadzących do zatruć pokarmowych (opr. Maria Samczuk/PAP)Należy zachowywać właściwą higienę mycia i przygotowania żywności. Jest to priorytet nie tylko w przypadku koronawirusa, ale przede wszystkim typowych zanieczyszczeń mikrobiologicznych prowadzących do zatruć pokarmowych (opr. Maria Samczuk/PAP)

jp

Polecane

Wróć do strony głównej