Wyjątkowe pączki na tłusty czwartek. Zobacz, jak przygotować je samodzielnie
Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Tradycja nakazuje, żeby nie odmawiać sobie wtedy słodkości, bo ich zjedzenie ma nam zapewnić pomyślność. Tego dnia na polskich stołach królują pączki. Jakie są te idealne? Puszyste, mięciutkie i ze złotą obwódką.
2021-02-10, 16:30
Szacuje się, że w każdy tłusty czwartek Polacy spożywają przeciętnie ok. 2,5 pączka na osobę - w sumie w skali kraju oznacza to blisko 100 milionów pączków. Do przygotowania tak dużej ich liczby w piekarniach, cukierniach i domach zostanie zużyte łącznie po ok. 500 ton cukru i masła, 2500 ton mąki pszennej, 1,3 mln litrów mleka oraz około 25 mln jaj.
Ceny pączków w sklepach i cukierniach zaczynają się od kilkudziesięciu groszy, a kończą nawet na 6-7 zł za sztukę. Przeciętnie za pączka zapłacimy ok. 2-2,5 zł - więcej w przypadku coraz popularniejszych ciast wegańskich, mniej w przypadku samodzielnego przygotowania.
Poniżej przedstawiamy dwa wyjątkowe i sprawdzone przepisy.
Przepis z tradycyjnej kuchni lubelskiej:
Składniki:
REKLAMA
1 kg mąki pszennej +1 łyżka
10 dag drożdży świeżych
15 dag cukru +1 łyżka
0,5 l mleka +3 łyżki
7 żółtek
1 całe jajko
10 dag masła
1 cukier waniliowy
szczypta soli
1 kieliszek spirytusu
marmolada (najlepiej różana)
olej do smażenia, ew. smalec
cukier puder do obtaczania
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania rozczynu:
3 łyżki mleka (ciepłego)
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki
i drożdże
Mieszamy zaczyn w wysokim naczyniu i odstawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (w zależności od drożdży ok. 15 min),
Żółtka, jajko i cukier ze szczyptą soli ucieramy mikserem na puszystą masę, mleko ogrzewamy, żeby było ciepłe (nie gorące!), masło roztapiamy i lekko studzimy. Do utartych jaj wsypujemy mąkę i wlewamy mleko, mieszamy, dodajemy wyrośnięte drożdże, wyrabiamy, następnie dodajemy roztopiony tłuszcz, pod koniec wyrabiania wlewamy kieliszek spirytusu.
REKLAMA
Ugniatamy ciasto, aż będzie odchodziło od rąk, potem przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Gdy urośnie, dwukrotnie rozwałkowujemy na grubość 1 cm, wykrajamy krążki, nakładamy łyżeczkę marmolady, najlepiej, żeby była twarda (i nie rozlewała się), dokładnie zlepiamy, układamy łączeniem do dołu i odstawiamy jeszcze do wyrośnięcia. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z dwóch stron, wyjmujemy na ręcznik papierowy do osączenia, na końcu obtaczamy w cukrze pudrze.
Na przekór tradycji, czyli oryginalne mini pączki
Pyszne mini pączki serowe oprószone cukrem pudrem są proste i szybkie w przygotowaniu. Ciasto z dodatkiem twarogu i jogurtu (zamiast śmietany), bez drożdży, za to na sodzie.
Składniki:
25 dag twarogu półtłustego
4 łyżki cukru pudru
2 jajka
3 łyżki jogurtu naturalnego (rzadki)
30 dag mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka wódki
mąka do posypania stolnicy
1 l oleju do smażenia
cukier puder do posypania
REKLAMA
Przygotowanie:
Twaróg zmiksować blenderem z końcówką do purée lub rozgnieść widelcem. Dodać cukier puder, jajka, jogurt i wódkę, dokładnie wymieszać łyżką. Dodać mąkę wymieszaną z sodą i wymieszać, a następnie zmiksować mikserem z hakiem lub wyrobić ręką na gładkie ciasto.
Ciasto przełożyć na stolnicę posypaną dość sporą ilością mąki, rozpłaszczyć ręką na placek o grubości ok. 1,5 cm. Wierzch ciasta oprószyć mąką. Wykrawać kółka małym kieliszkiem o śr. ok. 3,5 cm.
- Najlepsze ciasto na faworki
- Tłusty czwartek: wszystko, co warto wiedzieć o produkcji i sprzedaży pączków
W garnku lub w głębokiej patelni powoli, na małym ogniu zagrzać olej. Smażyć do uzyskania złoto-brązowego koloru. W trakcie smażenia mini pączki same będą przekręcać się na drugą stronę.
Wyjmować łyżką cedzakową i odsączać z tłuszczu na papierowym ręczniku. Ciepłe oprószyć cukrem pudrem.
REKLAMA
Choć pączki najczęściej kojarzą nam się z nadzieniem w postaci marmolady lub dżemu, to dawniej zajadano się też ich bardziej wytrawną wersją - przysmak okraszany był słoniną, boczkiem lub mięsem, a popijano go wódką.
kmp
REKLAMA