"Rozwijanie poczucia tożsamości i kultury wsi". Szef klubu PiS o roli Uniwersytetu Ludowego
Kolejne wsparcie finansowe kół gospodyń wiejskich oraz utworzenie Uniwersytetu Ludowego zadeklarowali w niedzielę podczas Świętokrzyskiego Festiwalu Smaku w Tokarni politycy PiS.
2021-05-24, 01:28
Wicemarszałek Sejmu Ryszard Terlecki, przewodniczący Klubu Parlamentarnego Prawa i Sprawiedliwości zapowiedział, że Uniwersytet Ludowy będzie miał na celu "rozwijanie poczucia tożsamości oraz kultury wsi i małych miast". - Chcemy też poprzez Uniwersytet inicjować różne działania o charakterze społecznym, gospodarczym. Nazwaliśmy go Uniwersytetem Trzech Mórz, bo współpracujmy szeroko z naszymi przyjaciółmi z Węgier, Słowacji i Mołdawii i Rumuni - mówił Ryszard Terlecki.
Powiązany Artykuł

Minister rolnictwa: pandemia nie załamała eksportu produktów rolno-spożywczych
Kontynuacja wsparcia dla Kół Gospodyń Wiejskich
Z kolei Anna Gembicka, wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi wskazała, że od 2018 roku, kiedy w życie weszła ustawa o Kołach Gospodyń Wiejskich, która pozwoliła nadać im osobowość prawną, rząd przekazał im ponad 80 mln zł. Zapowiedziała, że finansowanie KGW będzie kontynuowane w tym roku na poziomie 40 milionów złotych. - To wsparcie kontynuujemy, ponieważ doceniamy, jak ważną rolę pełnią w kwestii utrzymywania i kultywowania polskich tradycji, dziedzictwa kulturowego i kulinarnego, tak naprawdę wielu aspektów działalności polskiej wsi - mówiła wiceminister.
Zaznaczyła, że w Polsce zarejestrowanych jest prawie 10 tys. Kół Gospodyń Wiejskich, jednocześnie wyraziła nadzieję, że dzięki wsparciu rządowemu będzie ich przybywać.
Czytaj także:
- Młodzi rolnicy mają więcej czasu na złożenie wniosku o premię. ARiMR przedłuża terminy
- Powstała platforma susza.gov.pl. Są na niej informacje dot. wsparcia w walce z tym zjawiskiem
Świętokrzyski Festiwal Samku jest największym kiermaszem potraw i produktów regionalnych. Organizatorami wydarzenia, które po raz piąty odbyło się w Parku Etnograficznym w Tokarni były m.in. Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego i Muzeum Wsi Kieleckiej.
REKLAMA
mbl
REKLAMA