Polskie pizzerie w europejskim rankingu. Która wypadła najlepiej?
Włoski przewodnik kulinarny 50 Top Pizza opublikował ranking najlepszych pizzerii w Europie. Wśród nich znalazły się dwa polskie lokale.
2024-05-16, 20:30
Według rankingu, najlepszą pizzę w Polsce można zjeść w restauracji Zielona Górka w Pabianicach. W zestawieniu Top 50 Pizza Europe 2024 ten lokal zajął 20. miejsce.
"Niezawodność, uprzejma obsługa, wysokiej jakości składniki i przyjazna atmosfera to cechy charakterystyczne tego miejsca, które trzeba odwiedzić" - komplementował pizzerię włoski przewodnik.
Zaznaczono, że restauracja Liliany i Jędrzeja Lewandowskich specjalizuje się w tradycyjnej pizzy neapolitańskiej. Co więcej, lokal "wyposażony jest w neapolitański piekarnik z charakterystycznym otworem w kształcie półksiężyca".
20 lokata jest dużym awansem w porównaniu z rokiem ubiegłym, kiedy restauracja zajęła 46. miejsce.
REKLAMA
Zielona Górka otrzymała również tytuł Best Fried Food 2024.
Stołeczna pizzeria wyróżniona
Drugą polską pizzerią, którą docenili Włosi, jest warszawska restauracja Ciao a Tutti. Zajęła ona w rankingu 28. miejsce.
Uwagę jury zwrócił m.in. tradycyjny sposób przygotowania ciasta. Oprócz samej pizzy, przewodnik docenił również dobrą organizację obsługi czy "imponujące menu koktajlowe".
Ranking najlepszych pizzeri. Kto w czołówce?
Na pierwszym miejscu znalazła się pizzeria Napoli on the Road z Londynu. "Wyrazista skórka, najwyższej jakości składniki, rozpływająca się w ustach konsystencja - to tylko niektóre z niezliczonych zalet pizzy Michele'a Pascarelli [właściciel lokalu - red.]" - czytamy w uzasadnieniu decyzji.
REKLAMA
Drugą lokatę zajęła Sartoria Panatieri z Barcelony. Na ostatnim stopniu podium uplasowała się zaś Via Toledo Enopizzeria z Wiednia.
50 Top Pizza to włoski przewodnik kulinarny, który co roku publikuje ranking najlepszych pizzerii w Europie. Nie uwzględnia w nim jednak lokali z Włoch, które są oceniane osobno.
- Fast food coraz popularniejszy. Dlaczego go wybieramy?
- Rewolucja, dramat, wściekłość: koniec z pizzą i lodami po północy! Na razie w Mediolanie
- Jedzenie w wydaniu historycznym. Jak powstały najpopularniejsze potrawy?
IAR/egz, łl
REKLAMA
REKLAMA