Kalendarz sezonowych warzyw i owoców. Każdy miesiąc ma swoje produkty
Zdrowa dieta wymaga spożywania każdego dnia pięciu porcji warzyw i owoców przez cały rok. Najłatwiej jest wykonywać to zadanie wiosną i latem, kiedy różnorodność roślin jest największa, są one łatwo dostępne, kuszą wyglądem, kolorami, zapachem i smakiem, a co najważniejsze – są bogactwem substancji odżywczych. Jesienią i zimą znacznie tracą na walorach i wartościach, dlatego warto wiedzieć, po które owoce i warzywa sięgać w danym miesiącu.
2016-10-23, 11:30
Więcej zdrowia
Warzywa i owoce sprowadzane z innych krajów czy hodowane w szklarniach mają zdecydowanie mniej witamin i minerałów niż te spożywane zaraz po zerwaniu. Przechowywanie i transport zmniejsza zawartość substancji odżywczych, a przewożenie produktów jest dodatkowo źródłem zanieczyszczenia powietrza. Importowane warzywa i owoce są często dodatkowo zabezpieczane substancjami chemicznymi przed zepsuciem, przez co częściej powodują alergie i choroby. Badania wykazały, że niektóre uprawy warzyw mogą mieć nawet trzy razy więcej składników odżywczych właśnie podczas uprawy w sezonie.
Powiązany Artykuł
![kasztan 280.jpg](http://static.prsa.pl/images/f69b336e-b2c8-443e-a4d4-02be00f006bb.jpg)
Tego o kasztanach nie wiedzieliście!
Więcej korzyści
Jedzenie sezonowe jest łatwo dostępne i bardzo różnorodne. Nie musimy odwiedzać największych i najlepiej zaopatrzonych sklepów, aby znaleźć konkretne produkty. Mamy dzięki temu wybór, przygotowanie posiłków jest mniej czasochłonne i bardziej przystępne cenowo dla konsumentów. Korzystne ceny zachęcają do zakupów, co sprzyja temu, że spożywamy więcej owoców i warzyw, nie wydając na nie fortuny.
![](http://static.prsa.pl/images/49fd5fc3-ce0a-4ba7-9e03-5fe2a8fca1d8.jpg)
Więcej dla środowiska
Sezonowe owoce i warzywa nie muszą przetrwać długiego transportu (np. z innego kontynentu), aby dotrzeć do miejsca docelowego, a to zmniejsza się ilość zużytego do przewożenia paliwa. Nie muszą być też specjalnie konserwowane chemicznie, pryskane, zabezpieczane czy woskowane. Lokalne i sezonowe jedzenie znacznie zmniejsza zapotrzebowanie na takie zabiegi, zmniejszając emisję dwutlenku węgla i zanieczyszczeń dla środowiska.
Więcej różnorodności
Owoce i warzywa sezonowe nie wyglądają i nie smakują tak samo dobrze przez cały rok. Nawet jeśli pomidory możemy kupić w każdym miesiącu, nie w każdym będziemy mogli cieszyć się ich walorami smakowymi i zdrowotnymi. Warto skusić się w tym czasie na inne, sezonowe produkty, które przeżywają okres swojej świetności, pomogą stworzyć pyszny posiłek i zapewnią nam zdrowie. Dzięki temu nasza dieta będzie zróżnicowana, a jadłospis uzupełniony we wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Nie oznacza to jednak, że zimą nie można uzyskać smaku lata! Osoby niemogące rozstać się ze swoimi ulubionymi owocami i warzywami mogą sięgnąć po domowe przetwory i mrożonki.
REKLAMA
Powiązany Artykuł
![miód 280.jpg](http://static.prsa.pl/images/fe42aaef-20eb-4e8a-a038-93410b7f5d95.jpg)
Wybieramy najlepszy miód
W październiku sezonowo jemy:
Owoce: aronię, jabłka, gruszki, śliwki, winogrona, pigwę, żurawinę, borówki.
Warzywa: brokuły, cebulę, marchew, dynię, kapustę, brukselkę, paprykę, ziemniaki, seler, jarmuż, buraki, czosnek, kalafior.
Orzechy: laskowe, włoskie.
REKLAMA
Sezonowe pokarmy w listopadzie:
Owoce: jabłka, gruszki, żurawina, winogrona, pigwa, jeżyna.
Warzywa: dynia, ziemniaki, kapusta, cykoria, dynia, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta, marchew, natka pietruszki, por, roszponka, rukola, seler, szpinak, ziemniaki.
Aby sprawdzić, jakie są sezonowe owoce i warzywa w innych miesiącach, zachęcamy do skorzystania z kalendarza:
Kalendarz sezonowości warzyw i owoców
REKLAMA
Źródło: produkty-tradycyjne.pl
REKLAMA
Aleksandra Rybińska
REKLAMA