Smak Tajlandii. Jak przygotować oryginalne pad thai?

2017-02-20, 10:20

Smak Tajlandii. Jak przygotować oryginalne pad thai?
Pad Thai w dosłownym tłumaczeniu oznacza "smażyć po tajsku".Foto: Joshua Resnick/Shutterstock.com

Jednym z najsłynniejszych dań kuchni tajskiej jest pad thai. Łączy w sobie słodki, kwaśny i słony smak. Jego bazą jest makaron ryżowy. W Bangkoku pad thai łatwo znaleźć na ulicznych stoiskach z jedzeniem.

"Pad thai ma tak świetną kombinację smaków, jest tak pyszny, że w rozmaitych rankingach najlepszych dań świata jest w pierwszej dziesiątce. Króluje w kuchni ulicznej. Jest tani i szybki w przygotowaniu. Nie tylko Tajowie, ale też turyści, którzy tłumnie odwiedzają Tajlandię, lubują się w pad thaiu" – mówi Alicja Than, znawczyni kuchni azjatyckiej, współwłaścicielka warszawskiej restauracji Izumi Sushi. Mistrzyni kulinariów podzieliła się swoim przepisem na pad thai.

Powiązany Artykuł

kimchi 1000x667.jpg
Kimchi - sfermentowany przysmak

Foto: Piyapat Supanichwatin/Shutterstock.com

Składniki potrzebne do przygotowania pad thaia (4 porcji) to: 400 g makaronu ryżowego (płaski), 150 g piersi z kurczaka, 2-3 łyżki oleju (do smażenia), 4 ząbki czosnku, 2-3 dymki (szczypiorku), 2-3 szalotki, 1 limonka, 160 g tofu, 4 jajka, 1 szklanki podsmażonych orzeszków arachidowych, 100 g kiełków sojowych, garść świeżej kolendry, 1 małe czerwone chilli lub odrobina sosu Sriracha". Na sos składają się: 3 łyżki cukru palmowego, 1 łyżka białego cukru, 2 łyżki sosu rybnego, 2 łyżki pasty z tamaryndowca.

Jak podaje Than: "Składniki sosu gotować przez kilka minut aż się zagęści. Tofu usmażyć na oleju. Odłożyć na bok. Przygotować wszystkie składniki i podzielić na 2 lub 4 porcje, w zależności od tego jak duży wok wykorzystany będzie do smażenia. Pad thai należy smażyć po 1-2 porcji na patelni".

Foto: spaway/Pixabay.com

Powiązany Artykuł

owoce morza_1280.jpg
Owoce morza - cenne skarby wielkich wód

Co robimy w kolejnym etapie? "Na oleju podsmażyć szalotki i czosnek. Dodać pokrojonego na małe kawałki kurczaka. Włożyć namoczony makaron i podlać wodą (ok. 1 łyżka). Wlać 2-3 łyżki sosu do pad thai. Makaron przesunąć na jedną stronę patelni. Na boku usmażyć jajko. Wymieszać z makaronem. Dodać tofu, chilli i orzeszki. Serwować z lionką, posypany kolendrą" - objaśnia Than.

 


PAP/Aleksandra Rybińska

Polecane

Wróć do strony głównej