Targi lodziarstwa

We włoskim kurorcie Rimini odbywają się krajowe targi lodziarstwa. To właśnie lody - oprócz makaronu, mleka, oliwy i mięsa - stanowią podstawowy element włoskiego jadłospisu.

2008-01-27, 18:37

Targi lodziarstwa

We włoskim kurorcie Rimini odbywają się krajowe targi lodziarstwa. To właśnie lody - oprócz makaronu, mleka, oliwy i mięsa - stanowią podstawowy element włoskiego jadłospisu.      

Lody je blisko 90 procent mieszkańców Półwyspu Apenińskiego. Ich roczne spożycie wynosi 11 kilogramów na głowę, a statystyczna włoska rodzina wydaje na nie 130 euro. Efekt jest taki, że lodziarni na Półwyspie Apenińskim wciąż przybywa. Jest ich obecnie ponad 34 tysiące.      

Na targi do Rimini zaproszono w tym roku także psychologów. Ustalili oni, że ten, kto zamawia lody w waflu, jest ekstrawertykiem, kto zaś w kubeczku - osobą raczej zamkniętą w sobie. Wybór smaku lodów nie ma natomiast nic wspólnego z charakterem: zdecydowana większość woli owocowe.

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej