Szybki i łatwy sposób na idealny makaron. Bez gotowania w garnku!

2017-03-27, 19:40

Szybki i łatwy sposób na idealny makaron. Bez gotowania w garnku!
Zdjęcie ilustracyjne. Foto: ponce_photography/Pixabay.com

Makaron stanowi podstawę wielu kuchni na świecie, a smakosze podkreślają nie tylko jego walory smakowe, ale też łatwy i szybki sposób przygotowania. Okazuje się, że może być jeszcze prościej.

Szybciej i oszczędniej?

Harold McGee, autor książki "Encyklopedia kuchennej nauki, historii i kultury", postanowił ułatwić proces przyrządzania makaronu i zdradził sekret na alternatywny sposób jego gotowania. Jak twierdzi Mc Gee, większość tradycyjnych przepisów gotowania makaronu wymaga czasu na podgrzanie wody, doprowadzenie jej do wrzenia, a następnie wielu minut, by produkt zmiękł i nadał się do jedzenia. Zużywamy wtedy dużo wody i gazu lub energii elektrycznej do podgrzania garnka.

Powiązany Artykuł

Monika Mrozowska książka 1200x660.jpg
Fit pierniki od Mrozowskiej Moniki [WIDEO]

Jest inny sposób na przygotowanie ulubionej pasty, przy którym można zaoszczędzić czas, wodę i energię. Pisarz sugeruje, że gotowanie makaronu w garnku z wrzącą wodą wcale nie jest konieczne. Zamiast tego powinniśmy przygotować go na patelni.

Foto: PublicDomainPictures/Pixabay.com

Jak to zrobić?

Będzie nam do tego potrzebna patelnia i... zimna woda. Jak mówi Harold McGee, ze względu na niską temperaturę wody, zimny makaron nie przyklei się do siebie na samym początku. Pod koniec uzyskamy perfekcyjnie ugotowaną pastę, a powstałą w ten sposób zagęszczoną ciecz będziemy mogli wykorzystać jako bazę do wszelkiego rodzaju sosu.

Powiązany Artykuł

ryż 1200.jpg
Co warto wiedzieć o ryżu?

Ekspert od kulinarnych sztuczek zaleca wsypanie makaronu na patelnię, a następnie zalanie go zimną wodą (od jednego do dwóch litrów). Potem wystarczy tylko podkręcić temperaturę do średniego ognia i od czasu do czasu zamieszać.

Po 10 minutach na patelni znajdzie się idealnie ugotowany makaron, który wchłonie większość wody, a to, co pozostanie, będziemy mogli wykorzystać do sosu. Nie trzeba też odsączać tak sporządzonej potrawy, a co za tym idzie, durszlak pozostanie w szafce.


Bon Appetit!

Źródło: www.telegraph.co.uk


Aleksandra Rybińska


Polecane

Wróć do strony głównej