Trufle na wagę złota

Z jadłospisu wielu włoskich restauracji zniknęły dania z truflami, ponieważ nie stać na nie większości klientów.

2007-11-03, 19:54

Trufle na wagę złota

Z jadłospisu wielu włoskich restauracji zniknęły dania z truflami, ponieważ nie stać na nie większości klientów. O tym, że te grzyby leśne są dziś na wagę złota, przekonał się ich poszukiwacz z Piemontu, który po wyjściu z lasu został obrabowany przez złodziei.

Cena trufli waha się od czterech do siedmiu i pół tysiąca euro za kilogram. Należałoby je przechowywać nie w spiżarni, lecz w sejfie, mówią organizatorzy dorocznej aukcji tego przysmaku w mieście Alba na północy Włoch. Trufle zawsze były drogie, ale nigdy jak w tym roku. Z tego powodu przestali zamawiać je właściciele wielu restauracji, bo nikt nie zamówi dania, które będzie kosztować tyle, co kolia u jubilera. Do wzrostu ceny przyczyniła się susza, z powodu której zbiory zapowiadają się o 60 procent uboższe niż w roku ubiegłym. Dopiero ostatnie opady i spadek temperatury podniosły nieco na duchu zbieraczy trufli. Jeden z nich, 52-letni Dario Pastrone, miał z ich powodu niemiłą przygodę. W drodze do Asti w Piemocnie, gdzie chciał sprzedać niecałe pół kilograma trufli, został napadnięty przez trzech uzbrojonych bandytów, którzy zabrali mu cenne znalezisko.

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej