Gigantyczna potrawa do Księgi Guinnessa
W stolicy Indii, Delhi, dziesięć godzin trwało gotowanie największego na świecie biryani, czyli tradycyjnej potrawy południowoindyjskiej.
2008-03-02, 18:20
W stolicy Indii, Delhi, dziesięć godzin trwało gotowanie największego na świecie biryani, czyli tradycyjnej potrawy południowoindyjskiej. Ugotowana potrawa ważyła 13 ton, a kulinarne osiągnięcie kilkdziesieciu kucharzy ma zostać wpisane do Księgi Rekordów Guinnessa.
W przygotowaniu biryani wzięło udział 60 kucharzy za całych Indii. Podstawowym składnikiem potrawy był ryż, którego zużyto 3 tony. Kolejne składniki potrawy to 1200 litrów oleju palmowego, prawie 4 tony warzyw oraz 85 kilogramów ostrej papryki chilli. Potrzebna była także woda, której j zużyto ponad 6 tysięcy litrów.
Gotowanie odbywało się na stadionie Nehru w Delhi. Gigantyczny kocioł ustawiono nad liczącym blisko metr wysokości paleniskiem, a kucharze ubrani byli w specjalne stroje chroniące przed żarem. Ugotowana potrawa została przekazana do delhijskich sierocińców.
Największe biryani ugotowane do tej pory ważyło 8,5 tony. Zostało przyrządzone w Katarze nad Zatoką Perską.
REKLAMA
Na razie w Księdze Guinness’a nie ma jeszcze kategorii biryani, ale organizatorzy delhijskiego przedsięwzięcia wierzą, że ich osiągnięcie z pewnością zostanie do niej wpisane.
REKLAMA