Dlaczego warto moczyć przed spożyciem orzechy i nasiona?

2017-05-19, 12:35

Dlaczego warto moczyć przed spożyciem orzechy i nasiona?
Moczenie orzechów przed spożyciem sprawi, że dostarczą nam jeszcze więcej korzyści. . Foto: Valerii__Dex/Shutterstock.com

Orzechy, ziarna, zboża i nasiona uznane zostały za wartościową żywność bogatą w dobre tłuszcze, białko, witaminy i wiele cennych składników mineralnych. Są sposoby na to, by były dla nas jeszcze zdrowsze. Jak to zrobić?

Samo zdrowie!

Orzechy są źródłem zdrowych tłuszczów, w tym kwasów tłuszczowych omega 3, których organizm sam nie potrafi wyprodukować. Zawierają także spore ilości białka, witamin (zwłaszcza E i witaminy z grupy B), błonnika i składników mineralnych takich jak żelazo, wapń, cynk, potas i magnez). Orzechy i nasiona poprawiają zdolność koncentracji, dodają energii oraz redukują stres.

Orzechy są ciężkostrawne?

Nasiona, orzechy i rośliny strączkowe zawierają naturalne inhibitory enzymatyczne, czyli spowalniacze enzymów, które zabezpieczają roślinę przed zbyt wczesnym kiełkowaniem, a dostając się do organizmu, blokują enzymy trawienne, przez co organizm wchłania tylko część cennych składników. Ponadto zawierają one kwas fitynowy, który utrudnia wchłanianie m.in. wapnia, magnezu, żelaza, cynku. Są w nich także goitrogeny negatywnie wpływające na funkcjonowanie tarczycy. Z tych powodów orzechy i nasiona uważane są za produkty ciężkostrawne (niektórzy skarżą się na uczucie ciężkości w żołądku po ich spożyciu).

Powiązany Artykuł

suszone owoce 1280.jpg
Suszone owoce - alternatywa dla świeżych?

Co daje nam moczenie orzechów?

Są sposoby na to, by pomóc organizmowi w przyswajaniu składników odżywczych znajdujących się w orzechach i ziarnach. W dodatku wcale nie jest to trudne. Wystarczy je wcześniej wymoczyć w wodzie, a potem dopiero spożyć bezpośrednio lub dodać do sałatek, deserów i potraw. Dzięki temu zredukujemy lub nawet całkowicie usuniemy zawartość kwasu fitynowego i goitrogenów, zneutralizujemy inhibitory enzymatyczne i zwiększymy ilość witamin zawartych w orzechach (szczególnie z grupy B). Moczenie spowoduje, że cenne substancje z orzechów wchłoniemy nawet 100%, a namoczone orzechy będą łatwiej strawne, co ma znaczenie zwłaszcza dla osób z chorobami przewodu pokarmowego. Ta czynność ułatwi nam też obieranie skórki, np. z migdałów, czy też blendowanie (namoczone orzechy są bardziej miękkie i łatwiej je zmiksować).

Moczenie orzechów przed spożyciem sprawi, że dostarczą nam jeszcze więcej korzyści.
Foto: Tercer Ojo Photography/Shutterstock.com

Czas moczenia zależy od rodzaju produktu i powinno trwać od 4 do 12 godzin. Orzechy można spożyć potem od razu lub też wysuszyć np. w piekarniku w najniższej temperaturze. Moczyć możemy w samej wodzie lub z dodatkiem soku z cytryny, soli lub octu jabłkowego, który szybciej zneutralizuje kwas fitynowy.


Czas moczenia

Orzechy laskowe, nasiona dyni - minimum 10 godzin

Orzechy włoskie, migdały – minimum 8 godzin

Orzechy nerkowca, pistacje - 2-4h

Orzechy brazylijskie, makadamia, orzeszki piniowe – 1 godzina

Ziarna słonecznika, ziarna sezamu czas moczenia – 4-6 godzin



Z tych samych powodów powinno się również namoczyć przed gotowaniem rośliny strączkowe, zboża, płatki zbożowe, kasze i ryż.


Aleksandra Rybińska

Polecane

Wróć do strony głównej