Amerykańskie Thanksgiving na polskim stole. ZOBACZ przepis!

Co roku w ostatni czwartek listopada Amerykanie spotykają się w gronie rodziny i przyjaciół przy suto zastawionym stole, by wspólnie celebrować jedno z najważniejszych świąt - Thanksgiving, czyli Święto Dziękczynienia. Oczywiście tego dnia nie może zabraknąć tradycyjnego "roast turkey", czyli pieczonego indyka. Jak go przyrządzić? Oto przepis idealny - prosty, łatwy i przyjemny.

2017-11-23, 14:52

Amerykańskie Thanksgiving na polskim stole. ZOBACZ przepis!
Indyk po amerykańsku przepis. Foto: Shutterstock

Chcielibyście celebrować Święto Dziękczynienia z przyjaciółmi lub rodziną zza oceanu, a może po prostu brakuje wam pomysłu na obiad? Indyk po amerykańsku to danie niewymagające dużych umiejętności i czasu, zatem brytfanna w dłoń i do dzieła.

Czego potrzebujecie?

Składniki:
  • indyk 
  • oliwa z oliwek
  • zioła do mięsa (rozmaryn lub szałwia)
  • sól i pieprz
Nadzienie:
  • 2 kwaśne jabłka
  • migdały bez skórki 
  • orzechy włoskie
  • orzechy laskowe
  • bakalie ( suszona żurawina, rodzynki)
  • 2 łyżki miodu

 

Składniki gotowe? Zaczynamy.

REKLAMA

Indyka należy umyć i dokładnie osuszyć, a następnie przygotować nadzienie. 

Blachę wykładamy folią aluminiową, na której układamy migdały i orzechy. Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni, po czym wkładamy orzechy i czekamy, aż się zrumienią. Po kilkunastu minutach odstawiamy je do ostygnięcia. Kolej na jabłka. Obieramy je ze skórki, kroimy w  kostkę, następnie mieszamy z przygotowanymi wcześniej orzechami i miodem. Gotową masą faszerujemy indyka, zszywamy go bawełnianą nitką, smarujemy z wierzchu oliwą, posypujemy solą, pieprzem, wybranymi ziołami i wkładamy do polanej oliwą brytfanny. 

Pieczemy w temperaturze 200 stopni w zależności od masy indyka. Każdy kilogram to ok. 40 minut pieczenia, musicie zatem zważyć swoją sztukę i odpowiednio zaprogramować zegar piekarnika. Warto pamiętać o regularnym polewaniu mięsa wodą lub sosem własnym.

Po kilku godzinach możecie usiąść do świątecznego stołu i sprawdzić, jak smakuje amerykańska tradycja na polskim stole. 
Smacznego!

REKLAMA



Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej