Amerykańskie Thanksgiving na polskim stole. ZOBACZ przepis!
Co roku w ostatni czwartek listopada Amerykanie spotykają się w gronie rodziny i przyjaciół przy suto zastawionym stole, by wspólnie celebrować jedno z najważniejszych świąt - Thanksgiving, czyli Święto Dziękczynienia. Oczywiście tego dnia nie może zabraknąć tradycyjnego "roast turkey", czyli pieczonego indyka. Jak go przyrządzić? Oto przepis idealny - prosty, łatwy i przyjemny.
2017-11-23, 14:52
Chcielibyście celebrować Święto Dziękczynienia z przyjaciółmi lub rodziną zza oceanu, a może po prostu brakuje wam pomysłu na obiad? Indyk po amerykańsku to danie niewymagające dużych umiejętności i czasu, zatem brytfanna w dłoń i do dzieła.
Czego potrzebujecie?
- indyk
- oliwa z oliwek
- zioła do mięsa (rozmaryn lub szałwia)
- sól i pieprz
- 2 kwaśne jabłka
- migdały bez skórki
- orzechy włoskie
- orzechy laskowe
- bakalie ( suszona żurawina, rodzynki)
- 2 łyżki miodu
Składniki gotowe? Zaczynamy.
REKLAMA
Indyka należy umyć i dokładnie osuszyć, a następnie przygotować nadzienie.
Blachę wykładamy folią aluminiową, na której układamy migdały i orzechy. Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni, po czym wkładamy orzechy i czekamy, aż się zrumienią. Po kilkunastu minutach odstawiamy je do ostygnięcia. Kolej na jabłka. Obieramy je ze skórki, kroimy w kostkę, następnie mieszamy z przygotowanymi wcześniej orzechami i miodem. Gotową masą faszerujemy indyka, zszywamy go bawełnianą nitką, smarujemy z wierzchu oliwą, posypujemy solą, pieprzem, wybranymi ziołami i wkładamy do polanej oliwą brytfanny.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni w zależności od masy indyka. Każdy kilogram to ok. 40 minut pieczenia, musicie zatem zważyć swoją sztukę i odpowiednio zaprogramować zegar piekarnika. Warto pamiętać o regularnym polewaniu mięsa wodą lub sosem własnym.
Po kilku godzinach możecie usiąść do świątecznego stołu i sprawdzić, jak smakuje amerykańska tradycja na polskim stole.
Smacznego!
REKLAMA
MŚ
REKLAMA