Co czwarta porcja makaronu konsumowana na świecie pochodzi z Włoch
Taką informację podało stowarzyszenie producentów w związku z przypadającym w niedzielę światowym dniem tego włoskiego przysmaku.
2015-10-24, 09:53
Posłuchaj
Włochy to wciąż makaronowa potęga. Relacja Marka Lehnerta (IAR)
Dodaj do playlisty
Główne obchody odbędą się na światowej wystawie Expo w Mediolanie. Spotkają się tam producenci makaronu z całego świata. Jak poinformowano, jego produkcja w ciągu ostatnich 15 lat znacznie się zwiększyła, z ponad 9 milionów ton wzrosła do czternastu i pół miliona.
W 52 krajach na głowę mieszkańca przypada co najmniej jeden kilogram. W tym samym czasie o 50 procent wzrósł eksport włoskiego makaronu.
Jego największymi odbiorcami są Niemcy, Wielka Brytania i Francja, a poza Europą Stany Zjednoczone. Rośnie liczba miłośników spaghetti i rigatoni w Rosji, Indiach i Chinach.
Tematem jednego z paneli na Expo będzie walka z otyłością.
REKLAMA
FILM: Japończycy uwielbiają eksperymentować w kuchni. Rozpropagowali już na świecie modę na czarne hamburgery, teraz nastał czas na neonowy makaron. Różowych i zielonych klusek mieli okazję spróbować degustatorzy podczas jednej z imprez w Osace. Niezwykły makaron, który został stworzony przez japońskiego naukowca, już cieszy się w Japonii wielką popularnością.
RUPTLY/x-news
pp/IAR
REKLAMA
REKLAMA