Sprawdź, które jajka jeść a których nie

Jakie jaja wybrać, by były smaczne, zdrowe i dobrej jakości? Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na oznaczenia i numer na skorupce.

2010-03-29, 16:34

Sprawdź, które jajka jeść a których nie

Posłuchaj

dr.Magdalena Białkowska Instytut Żywności i Żywienia
+
Dodaj do playlisty

Pierwsza cyfra - wskazuje sposób chowu. Poza tym zaznaczany jest kod państwa i weterynaryjny numer identyfikacyjny producenta.

Jaja pochodzące z chowu klatkowego oznakowane są cyfrą 3. Jaja z numerem 2 - z chowu ściółkowego pochodzą od kur trzymanych wprawdzie w zamknięciu, ale na ściółce, na której mają znaczną swobodę ruchów. Jajka oznaczone numerem 1 - od kur żyjących na wybiegu i 0 - z hodowli ekologicznych karmionych jedynie naturalnymi produktami, gdzie kury chodza po podwórku.

Konsumenci wybierając jajka najczęściej kierują się ich wielkością i ceną.

Ponad 60 procent jaj w sklepach pochodzi z chowu klatkowego. Jak podkreśla Jacek Bożek ze Stowarzyszenia Klub Gaja - kury, które je znoszą, są trzymane w strasznych warunkach.
Całe życie spędzają w klatkach wielkości kartki papieru A4, bez możliwości ruchu - mówi Jacek Bożek ze Stowarzyszenia Klub Gaja: 

REKLAMA

Doktor Magdalena Białkowska z Instytutu Żywności i Żywienia podkreśla, że od nas zależy, jaką żywność kupujemy. Jajka z produkcji ekologicznych są droższe, ale i smaczniejsze. Jednak z punktu widzenia wartości odżywczych różnica nie jest duża: 

W Holandii, Belgii, Wielkiej Brytanii, Szwecji czy Austrii w sklepach spożywczych nie ma już wcale jajek z chowu klatkowego. W Polsce trudno kupić jaja ekologiczne. Zgodnie z prawem unijnym od 2012 roku zabroniony będzie chów kur niosek w małych klatkach.

Jajka mają termin ważności 28 dni od daty zniesienia, ale mogą być pakowane do 10 dni od daty zniesienia.

mch, Informacyjna Agencja Radiowa (IAR ), Joanna Stankiewicz

REKLAMA

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej