"Turystyka cukrowa". Niemcy wprowadzają racjonowanie cukru

Ponieważ cukier w Niemczech jest tańszy niż w Polsce, Polacy chętnie zaopatrują się w niego u sąsiadów.

2011-04-14, 05:39

"Turystyka cukrowa". Niemcy wprowadzają racjonowanie cukru
. Foto: fot. SXC

- Od wielu tygodni widzimy, że niektórzy klienci kupują czasem po kilkadziesiąt toreb cukru – mówi rzecznik sieci niemieckich supermarketów Rewe, Andreas Kraemer.

Sytuacja stała się na tyle poważna, że personelowi zalecono sprzedawanie cukru tylko w "typowych" ilościach. Podobnie jest w sklepach Lidl, Kaufland, Real i Tengelmann.

Kilogram cukru w Niemczech kosztuje 65 eurocentów, natomiast w Polsce - od 1,23 do 1,38 euro. A jeszcze w grudniu zeszłego roku Polak płacił za kilogram cukru 75 eurocentów.

Rzecznik Rewe podkreśla, że ograniczenie sprzedaży nie wynika z problemów z zaopatrzeniem w cukier. Chodzi o zadowolenie klientów, a nie są zadowoleni ci, którzy cukru nie dostaną, bo ktoś przed nimi akurat wykupił cały zapas.

aj

Polecane

Wróć do strony głównej